Un oraș din România se află pe primul loc într-un Top al celor mai ieftine destinații de city break din lume în 2023. Timișoara a fost desemnată drept cea mai ieftină destinație din întreaga lume pentru petrecerea unui city break, potrivit unui start-up american.

Clasamentul ia în calcul cheltuielile cu cazarea, mesele la restaurant și transportul în 75 dintre cele mai populare destinații urbane. Topul se află la a doua ediție și a fost realizat de Bounce, un start-up american finanțat de General Catalyst și Andreessen Horowitz, specializat în servicii de depozitare a bagajelor pe termen scurt.

Timișoara a obținut un scor de accesibilitate de 8,63 puncte, iar pe locul doi s-a clasat Buenos Aires, capitala Argentinei, cu 8,22 puncte.

“În ciuda dimensiunilor sale mici, orașul este plin de cultură, găzduind peste 30 de festivaluri pe parcursul anului, de la Central European Film Festival la Vest Fest, un festival de muzică de trei zile. Este ușor de înțeles de ce orașul a fost votat capitala europeană a culturii în 2021”, notează autorii clasamentului.

Locul trei este ocupat de Baku, capitala Azerbaidjanului, fiind urmată de orașul indonezian Yogyakarta și de capitala Georgiei, Tbilisi.

De cealaltă parte, cele mai scumpe destinații de city break în acest an sunt Los Angeles, Dublin, Oslo, Paris și Milano.

Cu toate că un oraș românesc ocupă primul loc în topul celor mai ieftine orașe pentru un city break, țara noastră a fost cea mai puțin populară destinație turistică din UE în 2022. Doar 14% din nopțile de cazare au fost rezervate de cetățeni străini.

România a avut cel mai mic procent dintre toate cele 27 de state membre: doar 14% din totalul nopților de cazare, rezervate anul trecut, au fost acoperite de cetățeni străini.

Cele mai multe rezervări făcute de străini au fost înregistrate în Spania (270 de milioane) și în Italia (201 milioane). Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia și Austria s-au numărat printre cele mai atractive zece țări pentru turiști la nivel mondial.

Ce poți să faci în Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023

De la eleganța Piaței Unirii, la splendoarea Catedralei Mitropolitane, de la atmosfera fermecătoare a Parcului Rozelor, până la încântarea Berăriei 700, fiecare obiectiv turistic aduce cu sine bucuria explorării și descoperirii.

1. Piața Victoriei

Începe să explorezi Timișoara din Piață Victoriei, aflata exact în centrul orașului. Este locul ideal de promenada în aceasta luna de primăvara. Totodată, aici se afla și unele puncte turistice de mare interes, cum ar fi Catedrala Metropolitana, un edificiu religios impunător, ce nu poate fi trecut cu vederea de către privirile trecătorilor.

În partea centrala a orașului exista și o multitudine de restaurante și cafenele care mai de care mai interesante, prilej cu care te poți odihni preț de câteva minute și poți savura un prânz sau o cina delicioasa.

2. Cetatea Timisoarei

Ajungem în partea de vest a orașului, la Cetatea Timisoarei. Știai că aceasta fortificație a fost construita încă din secolul al XVIII-lea? La momentul actual aici se afla și un muzeu care prezinta istoria orașului și a cetății. Acesta este vizitat anual de un număr impresionant de turiști, dornici să descopere cât mai multe informații despre cultura și civilizația românească.

3. Muzeul de Arta din Timișoara

Continuam topul obiectivelor turistice cu Muzeul de Arta din Timișoara, găzduit de una dintre cele mai vechi imobile din partea centrala a orașului. Aici vei putea să admiri o colecție impresionanta de arta românească și europeana și să ai parte de o experiență unica.

4. Parcul Rozelor

Ne aflam în cea de-a doua luna de primăvara, iar natura începe să se dezvolte cu fiecare zi care trece din calendar. În curând ne vom putea bucura de florile cele mai frumoase, trandafirii. Unde? În Parcul Rozelor din Timișoara, desigur! Vorbim despre o adevărată oaza de verdeață în inima peisajelor urbane. Parcul este cunoscut la nivel national datorita grădinilor sale de trandafiri.

5. Piața Unirii

Piața Unirii este un alt punct de interes din Timișoara, fiind localizata în partea centrala a orașului. Fie că alegi să te plimbi în aer liber sau să admiri multitudinea de clădiri istorice, vei observa că ai luat cea mai buna decizie vizitând acest loc.

Foto Imago