Culoarea costumului de baie este extrem de importantă și poate, în anumite situații, chiar să salveze viața unei persoane. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că, în fiecare an, aproximativ 236.000 de persoane mor prin înecare. 

Anumite culori ale costumului de baie pot ajuta la salvarea vieții persoanei care se află în apă. Unele nuanțe și imprimeuri sunt greu de observat atunci când intrăm în apă și cresc astfel riscurile într-o situație de urgență. 

Care este explicația

Specialiștii spun cum nuanța costumului de baie purtat de adulți și copiii poate face diferența și poate salva viața unei persoane, atunci când este vorba despre o situație de urgență. Unele dintre culorile și imprimeurile costumelor de baie devin extrem de greu de văzut atunci când sunt scufundate în apă, mai ales atunci când apa agitată, precum valurile mării, oceanului, etc.

Care sunt culorile recomandate și ce să evităm

Apa absoarbe și împrăștie lumina în mod diferit față de cum se întâmplă în aer. Asta face ca multe culori să devină desaturate pentru ochii noștri. Culorile care devin aproape invizibile și pe care trebuie să le evităm atunci când alegem un costum de baie sunt: albastru, gri, alb. La fel cu nuanțele închise și pastelurile.

Concluzia este că toate culorile de la capătul roșu al spectrului devin dificil de observat atunci când sunt scufundate la mai mult de câțiva metri de apă. Iar în adâncul oceanului devin pur și simpu invizibile. Orice agitație la suprafața apei schimbă și percepția. Specialiștii au descoperit că cel mai ușor de văzut sunt materialele fără imprimeu. Următoarele în top ar fi cele cu imprimeu foarte mic. Se recomandă culorile neon, fie solide, fie cu imprimeuri mici.

Foto Imago