David Popovici este de neoprit, iar sportivul român în vârstă 17 ani impresionează la scară largă datorită rezultatelor obținute la competițiile europene.

Campion mondial și european la 100 și 200 de metri liber, David Popovici  dezvăluie că este privit cu scepticism de multe persoane. Sportivul spune că a fost acuzat în mai multe rânduri că se dopează: „Bă, tu sigur trișezi. Ești cam prea bun”.

Face în mod constant teste antidoping

Înotătorul de la CS Dinamo a explicat că poate fi testat în orice moment. Conform procedurilor el trebuie să-și anunțe în mod constant programul și locația pentru ca inspectorii să poată veni pe nepregătite să-i preleveze probe de sânge și ruină. Sportivul a făcut până acum peste 100 de teste antidoping.

Ba mai mult, mama lui David Popovici a urmat un curs de ofiţer antidoping pentru a reuşi să-şi ferească fiul de astfel de probleme.

„Dopingul se practică în orice sport care ține de efortul fizic. Te poate ajuta fie să crești mușchii, fie să reziști mai bine la efort. Sunt tot de felul de combinații. Eu fac o grămadă de teste antidoping.

Sunt mulți oameni care spun: «Bă, tu sigur trișezi. Ești cam prea bun». «Zic: Bine, mă. Cum zici tu» . Nu prea stau să răspund. Dar când mă întreabă lumea serios cum sunt testat, spun că fac foarte multe teste antidoping. Sunt teste care vin super random”.

David Popovici: Unde ești? Te așteptăm la tine acasă să oferi o mostră de sânge și o probă de urină

Campionul mondial și european spune că în orice moment trebuie să spună unde se află și să ofere o mostră de sânge și o probă de urină. 

Pot și acum să mă sune «Unde ești?». Spun «Sunt aici, sunt la un podcast». «OK. Te așteptăm la tine acasă, că noi suntem aici. Trebuie să oferi o mostră de sânge și o probă de urină».

Și nu pot spune nu. Dacă spun nu, pot să-mi îmi iau o penalizare. O penalizare poate însemna un «ban» (n.r. suspendare). Și nu vrea nimeni o suspendare de câțiva ani de la sport.

În plus, nici nu am de ce să mă ascund. E necesar să funcționeze corpurile antidoping, pentru că în sport e necesar să menții un nivel de corectitudine și de fair-play. Întotdeauna se vor găsi unii care vor să trișeze. Important e să-i poată prinde”.

„Cred că am făcut peste 100 de teste antidoping la viața mea. Vin și la 5 dimineața, sună la ușă direct, sau în timpul antrenamentului. Eu am o aplicație în care spun unde sunt de fiecare dată.

Ei, Agenția Națională Antidoping, Comitetul Internațional Olimpic și Federația Internațională de Natație, știu unde dorm în fiecare seară, unde petrec o oră pe zi, unde voi fi pentru o oră. Sunt mai multe entități care mă pot testa.

Dacă vor să mă prindă într-un moment în care eu nu știu că ei știu unde sunt, mă sună. Sau vin acasă, sperând să fiu acasă. Dacă nu sunt, trebuie să vin. Am o obligație care nu mă deranjează”, a spus David Popovici în podcastul Fair-Play.

David Popovici  a plecat în Peru, unde va lua parte la Campionatele Mondiale de înot pentru juniori de la Lima, care se vor desfășura în perioada 30 august-4 septembrie.

Foto Facebook