Apa mării este extrem de rece în această perioadă, cu toate că litoralul este sub cod portocaliu de caniculă.

În Marea Neagră are loc fenomenul Upwelling, un fenomen în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților și ridică la suprafață apa foarte rece de pe fundul mării.

În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 – 24 de grade la doar 13 de grade.

Ce este fenomenul Upwelling?

Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.

Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (GeoEcoMar) declară pentru g4media.ro că răcirea apei care ni se pare anormală pentru această perioadă are legătură directă cu vântul de vest și mai ales sud-vest care bate dinspre mal și ”mătură” apa caldă de la suprafață spre largul mării, lăsând astfel să iasă la suprafață apa rece din adâncime:

”Fenomenul se numește upwelling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece. Imaginați-vă niște scări rulante: Ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică.

De ce durează mai mult fenomenul de upwelling

Dacă acum 20-30 de ani fenomenul dura doar câteva zile pe an, acum durează mai mult și are legătură cu schimbările climatice, în contextul creșterii numărului de zile cu vânt din Africa, mai explică directorul GeoEcoMar. Câte o săptămână cu vânt de sud-vest și, deci, cu apă rece, se întâmplă rar, mai adaugă Adrian Stănică.

Foto Facebook