Elena Udrea se plânge, din penitenciar, că nu e lăsată în permisie de ziua fetiței sale. Aflată în Penitenciarul Târgșor, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, Udrea se plânge, într-un mesaj pe Facebook, că nu poate fi acasă de ziua fiicei sale, care luna aceasta împlineşte 5 ani.
Elena Udrea a fost încarcerată în Penitenciarul de la Târgșor în baza condamnarii definitive la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu și dare de mită.
După decizia definitivă de condamnare, Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest peste două luni, timp în care s-a derulat procesul de extrădare.
„Și atunci, de ce să ne mirăm că se droghează și se prostituează de la 14 ani?”
"Este al doilea an în care solicit sa mi se acorde permisie măcar de 24 de ore pentru a fi acasă de ziua de naștere a fetiței mele, care luna aceasta împlinește 5 anisori, dar mi se refuza acest drept.
Desi legea prevede posibilitatea ca deținuții sa meargă acasă pentru 10-30 de zile anual, tocmai pentru ca menținerea legăturii cu familia s-a dovedit esențială în reabilitarea celor care executa o pedeapsa cu închisoarea, în practica aceasta posibilitatea este aproape inexistenta.
Conducerile penitenciarelor, pornind chiar de la vârful ANP, din incompetenta sau comoditate, refuza sa acorde aceste permisii, iar avocatul poporului Renate Weber se face ca nu vede cum legea este incalcata si nu se respecta dreput legal la permisii! Situația este cu atât mai gravă la Targsor, singurul penitenciar de femei, unde deținutele sunt majoritar mame de copii minori, care au cea mai mare nevoie de prezenta mamei acasă, chiar și doar pentru câteva zile.
Asa cum au demonstrat nenumărate studii internaționale, acești copii sunt traumatizați pentru tot restul vieții și extrem de vulnerabili la riscurile societății de azi, devenind mult mai ușor și într-un procent mult mai mare decât ceilalți copii victime ale abandonului școlar, ale traficului de minori, ale traficului de droguri și sunt mult mai predispuși la a săvârși ei înșiși infractiuni.
Având in vedere interesul superior al copilului fata de oricare alt interes, al statului sau al societății, toate instituțiile și organismele internaționale recomanda ca în cazul mamelor de copii minori sa se aplice cu precădere pedepse neprivative de libertate.
De aceea, ținând cont de nenumăratele recomandări și documente ale instituțiilor UE, statele europene au legislație specială și practici în ceea ce privește pedepsirea mamelor, pușcăria fiind ultima soluție și doar pentru cazuri de pericol social grav.
La noi, nu doar ca nu ii pasa nimanui de aceste recomandări, nu doar ca mamele ajung în pușcărie pentru orice fapta, oricât de putin gravă, dar primesc și pedepse foarte mari, iar la eliberarea condiționată faptul ca aceste femei au acasă 1, 3, 7, 10 copii nu interesează pe nimeni, judecătorii nefăcând nicio diferența între un criminal și o mama cu 7 copii, condamnata pentru furturi din magazine sau falsuri.
Mai mult, nici macar aceasta amărâtă de posibilitate de a merge acasă la copii și familie pentru câteva zile, care exista deja în lege, nu este aplicată. Suntem în luna septembrie, luna în care copiii încep școală. Multi dintre cei cu mamele în pușcării merg pentru prima data la grădiniță, la școală sau în prima zi de liceu.
Desi ar putea sa aibă mamele alături, ei sunt obligați sa fie singuri într-un moment atât de important în viața lor pentru ca nimănui nu-i pasa de ceea ce se întâmplă cu acești copii, așa cum nimănui nu-i pasa de copiii României în general! Si atunci de ce sa ne miram ca se droghează și se prostituează de la 14 ani?
P.S. Stiu ca pana nu ajungi sa te confrunți personal cu o problema este mai greu sa o înțelegi, așa ca fac următoarea precizare:
-de multe ori, mamele care au incalcat legea au făcut-o tocmai pentru copiii lor. La Targsor sunt mame condamnate pentru ca au furat scutece și lapte praf din supermarket, spre exemplu."
Foto Facebook