Alertă de fraudă pe WhatsApp! Mai mulți români au primit recent mesaje pe WhatsApp în care erau anunțați că urmează să primească o donație de 1,9 milioane de euro.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia asupra unei noi tentative de fraudă care se derulează prin WhatsApp. Un mesaj, e obicei redirecţionat, anunţă o donaţie de 1,9 milioane de euro, însă, în avans, utilizatorul ar trebui să achite o sumă de bani. Fraude anterioare derulate similar au dus la prejudicii de sute de mii de euro.
Metoda care le aduce infractorilor cibernetici câștiguri anuale de peste 700.000 dolari
Aceste tentative de fraudă se bazează pe câştigarea încrederii potenţialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulterior, evident, banii promişi nu ajung la victimă.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică precizează că, deşi are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri şi atrage în plasă utilizatori creduli. Aceştia cer utilizatorilor să evite interacţiunea în cazul acestui tip de mesaje.
"În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe #WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 mil. de euro.
Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar.
Atunci, una dintre cele mai vechi #scam-uri de pe internet se propaga prin e-mail. Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli. În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari!
Aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, caruia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulteior, evident, banii promiși nu ajung la victimă.
- Evitați interacțiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate și în sub nicio formă nu oferiți celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card.
- Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase.
- Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective.
- Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid dacă o faceți!
- Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut malițios.
- Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.
- Antrenează-te pentru a identifica tenativele de fraudă online "
Foto shuterstock.com