Ca de obicei în ultimii ani, mai ales dacă vorbim de București sau de zona de sud a țării, iarna a fost una destul de blândă.

Față de perioada din urmă cu 10-20 de ani, țara noastră pare că este acoperită pe perioada iernii de un val de aer cald, iar acest lucru este văzut cel mai bine și în aceste zile.

Cu temperaturi mai mult de primăvară și parcă specifice pentru luna aprilie, România traversează o perioadă în care valorile din termometre sunt foarte ridicate.

Chiar dacă meteorologii avertizează că este posibil ca în jurul datei de 19 februarie 2024 să ningă din nou, iată că în aceste zile temperaturile au atins și 20 de grade Celsius în unele zone din țară.

„Masa de aer caldă va fi de interes, așa cum am menționat și la debutul săptămânii, pentru toată această săptămână. Vorbim de temperaturi maxime zilnice în fiecare zi cuprinse în general între 8 și 20 de grade Celsius.

Am avut deja 22 de grade Celsius la Calafat, Băileşti, Bechet și Zimnicea. 20- 21 de grade Celsius în Capitală. Cele mai ridicate valori din luna februarie de la debutul acestei luni. Temperaturile minime au atins și ele cele mai ridicate valori din istorie pentru o zi de 06 februarie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.

Am atins recorduri termice zilnice. Este o săptămână deosebit de caldă și semnalul este că până la jumătatea acestei luni vorbim de o vreme mult mai caldă pentru perioada în care ne aflăm. Maximele sunt mai ridicate cu 10-15 grade Celsius față de normalul datei din calendar.

Trebuie să reamintim și de intensificările de vânt, care rămân de interes mai ales în zona montană înaltă, acolo unde rafalele vor mai înregistra viteze de peste 90-100 km/h, iar în zonele mai joase de relief, viteze de 60-80 km/h”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la un post de știri.

foto: Profimedia