După revoluția din 1989, tot mai mulți români au început să părăsească țara și să se stabilească în străinătate, iar în ultimii ani s-au creat comunități foarte mari de conaționali în Spania și Italia.

Potrivit jurnaliștilor de la Gândul, un român a vorbit recent pe Facebook despre salariul pe care îl primește în Italia, acolo unde lucrează ca șofer de TIR. Mai mult decât atât, el a vorbit și despre evoluția prețurilor din țara în care trăiește acum.

„Salariile au rămas pe loc. E o mică diferență, dar este aproape nesemnificativ. De exemplu, în 2017, când am venit, aveam un salariu de 2.000 – 2.100 de euro lunar, iar acum suntem la 2.200 -2.300 de euro. Când se spune de salariu, de exemplu, eu spun 2.300 media, dar separat mai sunt al 13-lea sau al 14-lea salariu. Al 14-lea salariu se ia în luna iunie, e un salariul în plus, cum ar veni. Iar al 13-lea salariu e în luna decembrie. Mai este și concediul plătit, dar mare diferență nu e, pentru că toate s-au scumpit”, a spus românul.

Bărbatul a continuat și a spus că prețurile din Italia s-au dublat după pandemia de COVID-19 și după începerea războaielor din Ucraina și Israel.

„E un pic mai diferit față de acum șapte ani, pentru că acum șapte ani economia Italiei era altfel. Acum, după pandemia de COVID-19, au început și războaiele, că sunt două, Ucraina – Rusia și războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel – Hamas și grupările afiliate teroriștilor din Liban și Yemen. Prețurile la mâncare s-au dublat. S-a scumpit enorm. De exemplu, dacă un coș de cumpărături acum șapte ani îl umpleai cu 100 de euro. Adică să-ți ajungă pentru o săptămână și ceva. Acum dai peste 150 - 170 de euro pe aceleași produse și aceeași cantitate”, a mai spus românul.

foto: Getty Images