La începutul lunii iunie, în Africa de Sud a avut loc meciul de box pentru titlul național la categoria ușoară, care s-a încheiat într-un mod șocant.

Siphesihle Mntungwa a căzut după ce a fost băgat în corzi de Simiso Buthelezi, dar s-a ridicat și meciul a continuat. Însă doar pentru câteva secunde, deoarece Simiso Buthelezi s-a întors cu spatele la adversar și a început să lovească în gol, ca și cum nu ar ști unde se află și în fața lui ar fi un adversar imaginar. În acel moment, arbitrul a oprit meciul, iar Siphesihle Mntungwa a fost declarat câștigător.

Simiso Buthelezi a fost dus de urgență la spital și plasat în comă indusă, însă după două zile a murit! Medicii au anunțat că din cauza unei leziuni cerebrale care a produs o hemoragie internă.

„Cu mare tristețe, Federația de Box din Africa de Sud și familia Buthelezi anunță trecerea în neființă a domnului Simiso Buthelezi, care a încetat din viață aseară, 7 iunie 2022, la spitalul din Durban. Pe 5 iunie 2022, domnul Buthelezi a participat la un turneu de box găzduit de Starline Boxing Promotions în Greyville, Durban. Federația de Box din Africa de Sud va efectua o evaluare medicală independentă a prejudiciului și apoi va face publice rezultatele analizei medicale respective. Familia Buthelezi și Federația de Box din Africa de Sud vor face, la timp, anunț cu privire la aranjamentele funerare. Federația de Box din Africa de Sud dorește să le solicite publicului și presei să le acorde spațiu în timp ce deplâng decesul acestui mare boxer care a fost exemplar atât în ​​afara ringului, cât și în interiorul ringului”, a fost comunicatul de presă trimis de către Federația de Box din Africa de Sud și de către familia lui Simiso Buthelezi.