Un anunț de pe LinkedIn a devenit viral în mediul online, după ce a fost observat de jurnaliștii de la Jerusalem Post.

Potrivit sursei citate, afaceristul rus Alex Konanykhin a postat pe celebrul site o poză în care apare fața președintelui rus și mesajul: „Căutat viu sau mort! Vladimir Putin! Pentru crime în masă”. Iar în dreptul imaginii, oligarhul a scris și un mesaj prin care anunță că oferă 1 milion de dolari persoanelor care îl arestează pe Vladimir Putin!

 „Promit să plătesc 1.000.000 de dolari ofiţerilor care, respectându-şi datoria constituţională, îl arestează pe Vladimir Putin ca şi criminal de război, în conformitate cu legile ruse şi internaţionale. Vladimir Putin nu este preşedintele Rusiei, deoarece a ajuns la putere ca urmare a unei operaţiuni speciale de aruncare în aer a blocurilor din Rusia, apoi a încălcat Constituţia prin eliminarea alegerilor libere şi uciderea oponenţilor săi. În calitate de etnic rus şi cetăţean rus, văd că este datoria mea morală să facilitez denazificarea Rusiei. Voi continua să ajut Ucraina în eforturile sale eroice de a rezista asaltului Hoardei lui Vladimir Putin”, a scris Alex Konanykhin pe LinkedIn.

Sursa citată notează că Alex Konanykhin este unul dintre cei mai bogați ruși. El conducea la 25 de ani nu mai puțin de 100 de firme, iar în anul 1992 averea lui se ridica la peste 300 de milioane de dolari! La acea vreme, afaceristul avea o relație foarte strânsă cu președintele rus Boris Elţin, alături de care a mers inclusive la Washington.

Acuzat că a deturnat 8 milioane de dolari de la Banca Rusă de Schimb din Moscova, Alex Konanykhin a fost arestat în anul 1996 în SUA și urma să fie deportat în Rusia. Până la urmă, a rămas în Statele Unite, deoarece un agent KGB a dezvăluit că acuzațiile ar putea fi false, iar un agent FBI a dezvăluit că a fost încheiat un acord cu mafia rusă privind viața oligarhului.

Acum în vârstă de 55 de ani, Alex Konanykhin a primit azil politic în SUA în anul 1999, pe motiv că riscă să fie ucis dacă se întoarce în Rusia.

Foto: Getty Images; Profimedia Images; Facebook Alex Konanykhin