Trebuie să fii atent la fiecare detaliu, de la igienă la atitudine, să fii pozitiv, să ai câteva idei clare conturate încă dinainte de a ieși de pe ușa casei tale și să fii pregătit să dovedești cu date ce știi să faci. Tocmai pentru că un interviu de angajare are o importanță atât de mare, stresul poate juca un rol extrem de important și te poate conduce la luarea unor decizii greșite sau neinspirate.
5 cele mai mari greșeli de evitat la un interviu:
1. Nu îți faci temele despre angajator
De cele mai multe ori, atunci când vei fi în căutarea unui loc de muncă vei trimite CV-ul tău în mai multe locuri. Există situații în care poți fi chemat în interval de câteva zile la două sau chiar trei interviuri de angajare, iar această fereastră de timp este vitală ca să te poți pregăti cum trebuie. E esențial să îți faci temele despre angajatorul sau angajatorii cu care te vei întâlni. Trebuie să știi care este principalul lor domeniu de activitate, cine sunt competitorii lor direcți, caută interviuri acordate în presă de către directorul general sau președintele companiei și urmărește orice indiciu despre direcția și planurile pe care acest angajator le are pentru perioada următoare.
Plecând de la aceste date tu poți să îți construiești câteva idei și planuri care să arate de ce locul tău este în acea companie. Atunci când pari nepregătit pentru interviu și arăți că nu știi nimic despre angajator, șansele de a avea un dialog de succes sunt foarte mici.
2. Uiți că prima impresie contează
Chiar și dacă ești pregătit, stresul poate fi mare înaintea unui interviu, mai ales dacă îți dorești foarte mult acel loc de muncă. În ciuda acestui stres, trebuie să fii foarte atent la cele mai mici detalii de prezentare. Îmbracă-te într-o ținută corespunzătoare cu profilul și așteptările companiei, aranjează-te înainte de a intra la interviu și ai mare grijă la igienă. Un aspect neplăcut pentru angajator atunci când te prezinți la interviu este mirosul intens de tutun din haine și palme, mai ales dacă ai fumat înainte de a fi chemat la discuție.
Experiența IQOS îți oferă posibilitatea să elimini neplăcerile fumatului, și anume mirosul de tutun ars, folosind dispozitivele dotate cu tehnologia încălzirii acestuia. În clipa în care vei intra la interviu, mâinile nu îți vor mirosi a țigară, hainele vor păstra aroma parfumului de dimineață, iar respirația ta va fi în continuare proaspătă.
3. Pari dezinteresat
Nu trebuie să uiți că un interviu pentru un loc de muncă este în realitate un dialog cu angajatorul, nu un test grilă. Atunci când îl lași numai pe angajator să pună întrebările, iar tu nu contribui cu nimic la discuție, nici măcar unele curiozități despre cultura companiei, vei părea dezinteresat, iar acesta ar putea fi un mare minus în decizia finală. Fii activ, participă la discuție și dezvoltă ideile cu cel care ar putea fi șeful tău în curând. Astfel, el va putea descoperi în tine un om cu care poate colabora, se poate înțelege și căruia îi poate împărtăși ideile sale.
4. Nu ești punctual
Chiar dacă a fost lăsat mai la urmă, acest punct este critic în privința succesului unui interviu. Lipsa de punctualitate înseamnă pentru un angajator lipsă de respect arătată față de persoane cu care ai putea lucra. Odată cu această problemă vei da impresia că nu poți fi un angajat de încredere.
5. Minți în CV
Evită să pui în CV lucruri despre tine care nu sunt adevărate doar cu scopul de a fi chemat la un interviu de angajare. Există marele risc ca un angajator să te pună să demonstrezi că știi să faci ceea ce ai scris acolo, iar acest test poate fi eliminatoriu. Învață să îți „vinzi” inteligent calitățile în CV, fără să minți.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Pressmaster