Inca din timpul CES, Facebook a momit jurnalistii cu o invitatie la un eveniment special. Promisiunea ca vor vedea ceva ce se contruieste chiar acum. Unii visau la telefonul Facebook despre care am tot auzit, altii asteptau un nou motor de cautare.
Cei din urma au avut dreptate insa nu banuiau surpriza. Facebook vrea sa transforme felul in care gasim ce ne intereseaza azi, adica in loc de un Google, sa dam un Facebook. In loc sa tastam silicon si sa obtinem substanta chimica sa aflam clinici priviate sau procesoare in functie de pasiunile ori nevoile noastre.
Nespectaculos, si-au zis investitorii, asa ca actiunile Facebook au pierdut rapid chiar si trei procente. Cu toate acestea, noul motor de cautare ascunde o cheie catre viitorul internetului.
"Pornim aplicatia cu cateva functii elementare de cautare. Prieteni, fotografii, locuri, pagini ale companiilor si e doar inceputul. Faci cautarea dupa poze, oameni, locuri si interese. Dar la ce iti pot fi utile?
Pai ca sa nu mai trebuiasca sa iti suni prietenii sa ii rogi sa iti dea un sfat ori o recomandare. Daca scopul tau este sa vorbesti cat mai putin, dar sa obtii cat mai rapid o informatie fara o conversatie la pachet, aceasta poate fi secretul", declara fondatorul Facebook.
Insa noul motor stie si lucruri mai sofisticate. Cautarea ta devine de acum sociala. Adica, uita ce stia sa faca Google pentru tine. O intrebare identica va avea raspunsuri diferite.
Spre exemplu cuvantul placa poate inseamna un element al unei cladiri pentru un arhitect sau snowboard pentru un tanar pasionat de sporturile de iarna. Si de aici posibilitatile sunt nelimitate.
Daca graph search va avea succes si va fi extins spre exemplu pe tipuri produse, ceea ce Facebook experimenteaza deja pe unele site-uri, reteaua se va transforma in cativa ani in coloana vertebrala a noului internet.