Cu toate acestea, nu trebuie să te sperii, căci micuții au nevoie, în primul rând, de atenția și de iubirea ta necondiționată, lucruri pe care, cu certitudine, deja le oferi zi de zi.

Apoi, dacă vrei să îți ajuți copilul să se dezvolte armonios și să devină un adult complet, sănătos și încrezător în forțele proprii, poți aplica recomandările de mai jos.

Iată ce poți face pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău!

1. Hrănește-i încrederea în sine

Înainte de orice altceva, o persoană matură și echilibrată a fost, cândva, un copil cu o încredere și o stimă de sine ridicată. De aceea, este esențial să îi insufli aceste lucruri micuțului tău.

Observă-i reușitele și felicită-l pentru ele, încurajează-l ori de câte ori vrea să facă ceva pentru prima oară, spune-i constant că este capabil și inteligent. Aceste lucruri aparent mici îl vor face să abordeze viața cu siguranță și cu optimism.

2. Implică-te activ în procesele sale de învățare

Foarte mulți părinți vorbesc cu prichindeii despre ce „este bine” ca aceștia să facă, însă vorbele nu sunt urmare aproape niciodată de acțiune.

De exemplu, dacă îl vei învăța pe cel mic că este benefic pentru el să facă mișcare și să învețe să meargă pe bicicletă, dar nu vei ieși deloc afară cu el, sunt șanse destul de mari ca acesta să nu îți urmeze sfaturile.

Așdar, caută online biciclete cu și fără pedale pentru copii, apoi ia-ți și tu propria bicicletă și rezervă-ți timp de calitate cu micuțul tău. Vă veți distra pe cinste, iar el va învăța lucruri care vor contribui la dezvoltarea sa.

3. Încurajează-i hobby-urile

Orice copil devine interesat, la un moment dat, de un anumit subiect. Iar în cazul în care nu știi ce pasiune are micuțul tău, privește-l cu atenție.

Poate că urmărește tutoriale online despre cum se asamblează piesele de Lego, poate că citește un anumit tip de literatură, interpretează personaje din desene animate, dansează în fața televizorului sau adoră să te ajute în bucătărie, atunci când gătești.

Indiferent de hobby-ul său, este recomandat să te arăți interesat și să încurajezi dezvoltarea acestuia. Cumpără-i materiale de învățare, înscrie-l la cursuri, ascultă-l atunci când îți povestește ceva. Astfel, îl vei motiva să devină din ce în ce mai priceput și mai pasionat!

4. Ajută-l să găsească direcții noi

Majoritatea copiilor știu în mod intuitiv la ce sunt buni și ce le place să facă. Însă, uneori, ei au nevoie de puțin ghidaj. Astfel, dacă micuțul tău nu pare atras de nimic anume, ar fi indicat să îi oferi sprijinul tău.

Descoperiți împreună lucruri care îi fac plăcere și care contribuie la dezvoltarea sa armonioasă. De exemplu, puteți merge la teatru, la cinema, în locuri tip escape room sau orice alte contexte care stimulează creativitatea, curiozitatea și creează oportunități de găsire a pasiunilor și intereselor noi.

5. Călătoriți împreună

Iată o activitate subestimată de foarte mulți părinți. Aceștia consideră că micuțul nu va înțelege foarte multe din excursiile în orașe sau țări noi – doar muzeele sunt pentru adulți, nu-i așa?

Ei, bine, multe studii arată că prichindeii câștigă foarte multe lucruri de pe urma călătoriilor. Expunerea la noi culturi, persoane diferite și, per total, medii variate, determină copiii să se descurce în orice situație, să înțeleagă lumea mai bine, să își dezvolte capacitatea de comunicare și să creeze legături autentice cu cei din jur.

Așadar, dacă îți dorești să contribui activ la dezvoltarea micuțului tău, pune cu încredere în practică recomandările de mai sus. Cu siguranță, vei observa cum copilul evoluează din ce în ce mai mult!

FOTO: PEXELS