Oamenii de ştiinţă consideră că schimbări subtile în comportamentul uman şi în abilitatea de a duce la capăt activităţi de rutină ar putea sugera probleme de sănătate.

Nu mai poţi ajunge la cel mai înalt raft din bibliotecă

Dacă ai senzaţia că cel mai înalt raft este brusc prea sus pentru tine, ar putea fi din cauza osteoporozei.

"Acest lucru îi poate face pe cei afectaţi să piardă din înălţime din cauza subţierii oaselor din coloana vertebrală, deci brusc îşi dau seama că nu mai pot ajunge la obiecte ca înainte", spune Peter Selby, doctor consultant şi specialist în osteoporoză la Infirmeria regală din Manchester.

Dacă după vârsta de 40 de ani este normal pentru corp să piardă câte un centimetru în înălţime o dată la zece ani, o vizită la medic devine necesară dacă este vorba de mai mult de un centimetru.

Principala grijă în cazul osteoporozei este riscul mare de fracturare în cazul unei căderi. Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente precum bifosfonatele, care încetinesc procesul de rupere a oaselor. Renunţarea la fumat şi o dietă bogată în calciu pot ajuta de asemenea la întărirea oaselor.

Nu mai poţi respira când stai întins

Faptul că îţi pierzi răsuflarea când te afli în pat poate fi semnul unor afecţiuni cardiace, chiar dacă în restul timpului nu ai această problemă. Acest lucru apare pentru că sângele care s-a adunat în picioare în timpul zilei se redistribuie şi începe să se strângă în plămâni.

Ortopneea, aşa cum este cunoscută, apare atunci când inima nu pompează sânge în mod corect, "astfel că sângele începe să se adune în inimă şi în plămâni", explică doctorul John Dearing, chirurg la Spitalul Carrick Glen din Ayr. Potrivit lui John Dearing, pacienţii cu această afecţiune cred de obicei că ea apare doar pentru că nu sunt în formă.

Lumina farurilor maşinilor te deranjează noaptea

O senzaţie puternică de disconfort din cauza luminilor farurilor de la maşini poate fi din cauza cataractei, atunci când cristalinul ochiului (sau lentila) devine înceţoşat. "Când lumina ajunge la lentilă, faptul că aceasta este înceţoşată provoacă dispersarea luminii, ceea ce face mai dificilă distincţia obiectelor în timpul nopţii", explică Jegg Kwartz, chirurg oftalmolog consultant la Spitalul regal din Bolton. Un semn de cataractă poate fi senzaţia că lumina soarelui este brusc mai orbitoare.

Probleme în activitatea sexuală

Disfuncţia erectilă la bărbaţii sănătoşi ar putea fi un semn timpuriu de avertizare pentru afecţiuni cardiace. Disfuncţia erectilă a fost asociată creşterii cu 37 la sută a riscului de atac de cord şi boli arteriale în cazul bărbaţilor în vârstă de cel puţin 45 de ani, care nu au prezentat în trecut niciun alt caz de afecţiuni cardiace.

Slăbiciune în braţe când le ridici

Lipsa de putere în braţe, atunci când acestea sunt ridicate, poate apărea dacă a fost rupt rotatorul - un grup de tendoane şi muşchi care conectează braţul la umăr -, ceea ce poate trece neobservat, pentru că nu provoacă nicio durere.

Senzaţia poate fi observată la aşezarea braţelor deasupra capului. "Pacienţii îşi dau seama că au o problemă atunci când trebuie să depună mai mult efort în activităţi pentru care trebuie să îţi ridice braţele, cum ar fi întinderea rufelor", explică profesorul Tony Kochlar, chirurg specializat în membrele superioare şi în probleme care apar la nivelul umerilor.

Fizioterapia poate fi utilă în acest caz, dar această ruptură necesită în unele cazuri să fie reparată chirurgical, recomandă specialiştii.

Nu te poţi apleca pentru a-ţi atinge degetele de la picioare

Inabilitatea de a-ţi mai atinge degetele de la picioare poate sugera uneori probleme cu inima, deşi cele mai multe persoane afectate de crampe la spate au tendinţa să creadă că au nevoie doar de mişcare şi yoga, este de părere profesorul Kochlar.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas şi de la mai multe universităţi japoneze cred că flexibilitatea corpului reflectă flexibilitatea arterelor. Arterele suple lasă sângele să circule liber prin corp, în timp ce arterele fixe obligă inima la eforturi mai mari. De-a lungul timpului, acest lucru ar putea mări riscul de boli cardiace şi de atac de cord.

Un scris de mână micşorat

Cuvintele scise de mână care arată mai mici şi aglomerate pot fi semnul bolii Parkinson. Micrografia, aşa cum este cunoscută, este un simptom timpuriu recunoscut al acestei afecţiuni, explică doctorul Raj Kapoor, de la spitalul de serologie şi neurochirurgie din Londra. Parkinson afectează felul în care creierul programează mişcarea muşchilor. În consecinţă, mâinile devin rigide şi încete, pe măsură ce pacientul începe să nu mai scrie cu aceeaşi rapiditate şi cursivitate.