Inselatul nu e legat doar de sex. Dr. Scott Haltzman considera ca inselatul poate avea loc la nivel emotional, fara a exista nici un contact sexual. Prietenia devine infidelitate emotionala atunci cand exista intimitate emotionala si/sau tensiune sexuala.

Motivele pentru inselat se regasesc, deseori, in problemele din casnicie. Printre acestea ar fi nevoia barbatului de a fi incurajat de o alta femeie in afara de nevasta sau nevoia femeii de a primi mai multa atentie decat cea pe care o primeste acasa.

Nu inselam numai cu oameni mai tineri sau mai aratosi. Specialistii au aratat ca inselatul se refera la lipsuri din casnicie si nu au o legatura necesara cu fizicul sau varsta amantilor.

Daca ai inselat o data, nu inseamna ca vei insela de fiecare data. Studiile au aratat ca cei mai multi dintre cei care au fost prinsi inseland si s-au impacat cu sotia nu au mai inselat a doua oara.

Cei care isi inchipuie ca o noapte pasionala cu altcineva decat sotul sau sotia nu inseamna inselat gresesc in mod fundamental. Nu exista nici o diferenta intre o noapte si o aventura de mai lunga durata.

Criza varstei a doua nu inseamna neaparat inselat, desi barbatii in special sunt predispusi sa caute ceva nou atunci cand ceasul lor biologic o ia razna.

Unii barbati insala, altii incep sa bea sau intra in depresii - in orice caz, acesta e un moment potrivit pentru consiliere.

De multe ori cei care insala vor sa fie prinsi. E un mod de a atrage atentia ca ceva nu merge in casnicie, un strigat de disperare.