în pofida încetinirii economiei, cu consecinţe de amploare pentru piaţa mondială a petrolului şi materiilor prime, transmite Reuters.

Conform calculelor Reuters, în luna aprilie a acestui an, China a importat o cantitate record de aproape 7,4 milioane barili de petrol pe zi, ceea ce o plasează în faţa SUA cu importuri estimate la 7,2 milioane barili pe zi. Chiar dacă este posibil ca statul chinez să revină pe locul secund în lunile următoare, este clar că tendinţa este ca acesta să detroneze SUA din poziţia de cel mai mare importator mondial de ţiţei.

China este deja cel mai mare consumator mondial de energie, iar petrolul este de departe cea mai mare piaţă energetică. Devansarea SUA înseamnă că China va fi cel mai mare utilizator pentru aproape toate materiile prime, incluzând cărbunele, minereul de fier şi majoritatea metalelor, cu consecinţe de amploare pentru reorientarea pieţelor dinspre Vest spre Est.

'Calitatea de cel mai mare importator mondial de petrol ar trebui să dea Chinei o putere de cumpărare mai mare. Angajamentul Chinei în Orientul Mijlociu va continua să se modifice şi nu va mai fi un jucător minor', a declarat Philip Andrews-Speed, director de studii privind securitatea energetică la Universitatea din Singapore.

'Nu numai că China devine mai importantă pentru Orientul Mijlociu, ci şi Orientul Mijlociu devine mai important pentru China comparativ cu alte ţări care importă mai puţin petrol', a adăugat Philip Andrews-Speed.

În decurs de un deceniu, producătorii de petrol din întreaga lume au fost nevoiţi să-şi modifice rutele comerciale, în condiţiile în care importurile SUA au scăzut de la peste 10 milioane barili pe zi la aproximativ 7 milioane de barili pe zi, în timp ce importurile Chinei au crescut de şapte ori.
De asemenea, transformarea Chinei în cel mai mare importator mondial de petrol afectează şi tranzacţiile cu ţiţei.

În prezent, traderii chinezi joacă un rol din ce în ce mai activ, iar firme cum ar fi Unipec sau China Oil, diviziile de trading ale marilor companii petroliere chineze Sinopec şi PetroChina, au intrat pe pieţele petroliere într-o manieră fără precedent.

AGERPRES