Marianne Winkler, lucrătoare poştală pensionară, a reperat sticla plutitoare aflându-se pe insula germană Amrum. Ea a spus că recipientul din sticlă transparentă conţinea în interior o notă pe care se aflau numai cuvintele: "Sparge sticla".

"Soţul meu a încercat să scoată mesajul din sticlă, dar nu a existat nicio şansă, aşa că a trebuit să facem aşa cum scria în mesaj", a relatat pensionara.

Când cuplul a despăturit nota, a găsit un mesaj în limbile engleză, germană şi olandeză, care cerea găsitorului să completeze unele informaţii despre locul şi momentul în care a găsit sticla, înainte de a o trimite la Asociaţia de biologie marină din Plymouth (Marea Britanie). Mesajul menţiona că cine va face acest lucru va fi răsplătit cu un şiling.

Personalul Asociaţiei de biologie marină a recunoscut că sticla a fost una dintre cele 1020 de sticle lansate în Marea Nordului între 1904 şi 1906, ca parte a unui proiect pentru a testa puterea curenţilor marini. Directorul de comunicare al Asociaţiei, Guy Baker, a declarat că a existat un moment în care au fost inventate modalităţi de investigare a ceea ce făceau curenţii marini şi peştii. Multe dintre sticle au fost găsite de către pescari, altele s-au spart de mal, iar unele nu au fost găsite niciodată. Multe dintre ele au fost returnate Asociaţiei într-un timp relativ scurt.

Fidelă cuvântul dat eventualilor găsitori ai sticlelor, Asociaţia a trimis un şiling cuplului german ca plată promisă.

Recordul anterior privind găsirea unei sticle cu mesaj aruncate în mare era de 99 de ani de la lansarea sa la apă, menţionează indiatimes.com.