Descoperirea a fost făcută de chirurgii ortopezi Steven Claes şi Johan Bellemans, de la Spitalul Universitar din Leuven (Belgia), care au studiat în ultimii patru ani numeroase cazuri de accidentări severe la nivelul ligamentului încrucişat anterior (ACL), informează dailymail.co.uk.
Ei au studiat 41 de genunchi, pe cadavre, folosind tehnici de disecţie macroscopică, pentru a încerca să afle motivul pentru care unii pacienţi continuă să sufere deplasări ale rotulei, iar genunchii lor "cedează" în timpul activităţilor fizice.
Rupturile de ligament sunt frecvente în rândul atleţilor şi ale practicanţilor de alte sporturi, precum baschet şi fotbal.
Steven Claes şi Johan Bellemans s-au inspirat dintr-un studiu al chirurgului francez Paul Ferdinand Segon, din 1879, care a scris un articol în care sugera faptul că un ligament adiţional ar putea exista în genunchi.
Studiul savanţilor belgieni, publicat în Journal of Anatomy, arată că noul ligament, denumit ligament anterolateral (ALL), era prezent în 40 dintre cei 41 genunchi studiaţi.
Studiile ulterioare au evidenţiat că deplasările de rotulă din genunchii pacienţilor cu ruptură de ALL sunt cauzate de o vătămare a ligamentului ALL.
"Ţinând cont de structura şi de localizarea anatomică, se presupune că ALL controlează rotaţia tibială internă şi, de aceea, afectează fenomenul de pivotare a rotulei, deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga funcţionarea sa biomecanică", au spus autorii studiului.
Steven Claes şi Johan Bellemans lucrează în prezent pentru a pune la punct o nouă tehnică de chirurgie pentru a corecta accidentările de ALL, care ar putea fi disponibilă în următorii şapte ani.