'A încetat din viață în după-amiaza aceasta, din cauza unei crize cardiace, la Cairo. Era internat într-un spital specializat pentru pacienții bolnavi de Alzheimer', a menționat Steve Kenis.

Fostul ministru egiptean pentru antichități și renumit egiptolog Zahi Hawwas, care se număra printre prietenii săi apropiați, a confirmat moartea actorului și a afirmat că înmormântarea ar putea avea loc duminică. 'Starea sa psihică se deteriorase, nu mai mânca și nu mai bea nimic', a declarat, pentru AFP, Zahi Hawwas.

Boala l-a constrâns să se îndepărteze de platouri în 2012, după o ultimă apariție în 'Rock The Casbah', de Laila Marrakchi, încheind o carieră bogată.

Primul său film în limba engleză, 'Lawrence of Arabia' (Lawrence al Arabiei), i-a adus Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).

Rareori satisfăcut de prestațiile sale — 'sunt mulțumit de zece secunde dintr-un film și de zece secunde din altul', spunea actorul — Omar Sharif a mărturisit că a jucat în 'multe filme proaste' de nevoie.

'Omar Sharif, adio unei surse de inspirație pentru generațiile viitoare', a scris pe Twitter actorul egiptean Khaled el-Nabawy.

În afara platourilor, jucător de bridge — a scris o carte pe această temă — și amator de curse hipice, Omar Sharif a frecventat cazinouri pentru a-și învinge 'singurătatea', spunea el. 'Toți banii pe care îi câștig, îi pierd. Când am bani, sunt obligat să îi cheltui, dar nu mă deranjează dacă nu îi am', sublinia actorul.

Omar Sharif prefera să ducă o viață de 'nomad'. 'Sunt singurul actor din lume străin peste tot. Aveam valiza mea, mergeam în hotelurile de lux, ca +invitat+', povestea el.

Recompensat în 2003 cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Veneția, Omar Sharif a primit, în 2004, Premiul César pentru cel mai bun actor (în 'Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran').

Ministrul egiptean al culturii, Abdel Wahed el-Nabawy, a amintit, într-un comunicat. că Omar Sharif 'a oferit capodopere cinematografice (...) care au îmbogățit cinematografia arabă'. 'Pierderea noastră este enormă', a subliniat ministrul egiptean.