Conform The Verge, care citeaza Radio.no, anuntul a fost facut de ministrul norvegian al Culturii, care a precizat ca aceasta tara se pregateste sa faca tranzitia la transmisia digitala, care va deveni un standard national. Potrivit unui comunicat de presa oficial al ministerului Culturii, guvernul a ajuns la concluzia ca tara este capabila sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru a trece exclusiv la transmisia digitala radio.

"Ascultatorii vor avea acces la un continut radio mai diversificat si se va bucura de un sunet la o calitate mult mai buna, cu noi functionalitati. Digitalizarea va imbunatati de asemenea si sistemul pentru interventii de urgenta, va ajuta la cresterea competitiei si va oferi noi oportunitati pentru inovatii si dezvoltare." - se arata in comunicatul de presa al ministrului Thorhild Widvey.

Sistemul de Transmisie Digitala Audio (TDA) ofera in prezent 22 de posturi nationale, spre deosebire de cele 5 din FM, si are capacitatea de a mai gazdui inca 20. De asemenea, costurile de transmisie in FM sunt de 8 ori mai mari decat cele digitale, mai arata ministerul norvegian al Culturii.

Sistemul TDA este functional in Norvegia din 1995. Un alt sistem, TDA+, care este o versiune imbunatatita a TDA, a fost lansat in 2007. Conform Ministerului Culturii, va depinde de fiecare operator radio sa aleaga intre TDA si TDA+, desi este foarte posibil ca pana in 2017 cei mai multi sa aleaga TDA+.
Inchiderea definitiva a transmisiei radio in FM din Norvegia va incepe pe 11 ianuarie 2017.