Cercetătorii de la John Innes Centre (JIC) din Marea Britanie au descoperit faptul că plantele îşi ajustează rata de consum a amidonului, pentru a preveni "înfometarea" din timpul nopţii, când nu pot să se hrănească şi să primească energie solară.

Ele pot chiar să compenseze şi să anticipeze o sosire timpurie, neaşteptată, a serii.

"Acesta este primul exemplu concret, pentru un proces biologic fundamental, al unui astfel de calcul aritmetic sofisticat", a declarat Martin Howard, specialist la JIC în domeniul modelării matematice.

Pe timpul nopţii, mecanismele din interiorul frunzelor măsoară mărimea depozitelor de amidon şi estimează durata de timp rămasă până la apariţia zorilor. Informaţia despre timp provine de la un ceas intern, similar ceasului intern al organismului uman.

"Capacitatea de a efectua calcule aritmetice este vitală pentru creşterea plantelor şi a productivităţii", a declarat Alison Smith, specialistă în biologie metabolică.

"Înţelegând cum continuă plantele să crească în întuneric, vom putea să descoperim noi metode pentru a creşte productivitatea culturilor", a adăugat ea.