Capsunile protejeaza peretii stomacului de efectele negative ale consumului de alcool, spun cercetatorii europeni, care spera ca vor descoperi noi tratamente impotriva ulcerelor stomacale pe baza delicioaselor fructe.
Cercetatorii au remarcat ca soarecii de laborator carora le-a fost administrat timp de zece zile un extract de capsuni (echivalentul a 40 mg/ kilogram corp) au fost mai putin afectati de alcool decat ceilalti, informeaza dailymail.co.uk.
Sara Tulipani, de la Universitatea din Barcelona, a declarat: "Efectele pozitive ale capsunilor nu sunt legate numai de capacitatile lor antioxidante, ci si de faptul ca ele activeaza sistemele de aparare ale antioxidantilor si enzimelor din corp".
Cercetatorii spun ca o dieta bogata in capsuni previne maladiile gastrice asociate cu generarea radicalilor liberi si incetinesc procesul de formare a ulcerelor stomacale.
Gastritele sau inflamatiile mucoasei stomacale sunt asociate cu consumul de alcool, dar pot fi provocate si de infectii virale sau medicamente precum cele antiinflamatoare (precum aspirina).
Maurizio Battino, de la Universitatea Politehnica Marche din Italia, coordonator al grupului de cercetatori italieni, spanioli si sarbi care a realizat acest studiu, a declarat: "In aceste cazuri, consumul de capsuni ar putea contribui la incetinirea procesului de distrugere a mucoasei stomacale".
Totusi, Battino a subliniat: "Studiul nu a fost conceput pentru a descoperi o cale de a reduce efectele negative ale consumului excesiv de alcool, ci pentru a gasi moleculele din membrana stomacala care protejeaza acest organ de efectele nocive ale unor agenti variati".