Drept dovada cei peste 480 de milioane de utilizatori ai uneia dintre cele mai importante reţele de socializare. Sociologii nu sunt tocmai mulţumiţi de aceasta ipoteza si au pornit cercetările. Iata ce au aflat!
Cele mai recente date, prezentate de Societatea de Psihologie sociala si studiul personalitatii din Statele Unite, releva faptul ca utilizatorii de Facebook care isi verifica zilnic update-urile pe perete sunt mai fericiti decat cei care nu o fac.
Si totusi, exista o limita. Potrivit studiului realizat pe un grup al acestei retele de socializare, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, daca se depaseste "cifra magica” de 354 de prieteni, lucrurile iau o intorsatura drastica.
Mai exact, cei care au mai mult de 354 de prieteni s-au declarat mai puţin fericiti decat cei care au mai putin.
"Multi pun in balanta succesul lor, fata de succesul prietenilor din lista lor. Iar dacă in lista ta se regasesc oameni care isi prezintă vacantele exotice, noile iubite, promovare dupa promovare la job, ai toate şansele sa te deprimi.
Ca sa nu mai vorbim că există probabilitaeta ca unele dintre aceste succese să fie simple laude inventate”, explică dr. Dinley Goncalves, autorul studiului.
Goncalves avertizează că utilizatorii reţelelor de socializare să fie atenţi şi la modul în care prietenii lor updatează informaţiile pe perete, el considerând că cine îşi schimbă statusul de mai mult de două ori pe zi are tendinţe spre narcisism.
Autorul studiului recomandă să păstrezi în listă doar prietenii apropiaţi, de a căror reuşită te poţi simţi mândru, al căror succes nu te deprimă, ci dimpotrivă, îţi ridică moralul.
Goncalves spune că este indicat să elimi din listă lăudăroşii şi să îţi “ajustezi” astfel news-feed-ul. Mai poţi scoate din lista de prieteni, dentistul, fostul(a) iubit(ă), colegul din liceu care te bătea cel mai mult la cap şi lista poate continua. Important este să te simţi confortabil citind actulizările prietenilor, nu să te apuce depresia urmărindu-le.