Televizoare cu ecrane LCD, Playstation-uri, sala de sport, frizerie, sistem de aer conditionat, ba chiar si masini de facut popcorn. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile de care se bucura detinutii inchisorii Tamara.

Cotidianul hondurian La Prensa a patruns in inchisoarea stapanita de doua bande de gangsteri: MS-13 si Barrio 18. Acolo, jurnalistii au descoperit ca cei inchisi duc vieti lipsite de griji.

In Honduras, ca in multe alte tari din America Centrala, bandele rivale sunt inchise in corpuri separate ale inchisorii. Totusi, asta nu inseamna ca detinutii nu au acces la tot ce isi doresc.

"In lumea aceasta, obiectele de lux nu sunt ceva neobisnuit. Ele sunt cumparate cu banii facuti din infractiuni, in mare parte din taxe de protectie", a spus un membru al MS-13, citat de La Prensa.

"Sa intri in inchisoare nu e cea mai grea pedeapsa pe care o poti primi. E ca un fel de cadou, pentru ca aici se traieste foarte confortabil", a mai spus si un membru al Barrio 18.

Faptul ca bandele de gangsteri controleaza penitenciarele nu este ceva nou in Honduras. De altfel, in 2013, un raport al Comisiei Inter-Americane pentru Drepturile Omului a gasit situatii similare in 24 de penitenciare din America Centrala si de Sud.

In San Pedro Sula, de exemplu, membri ai diverselor bande au desenat cu vopsea linii pe podeaua inchisorii si in curtea interioara, delimitandu-si teritoriile. Daca unul dintre ei trece peste aceste linii, poate fi ucis.

"Si gardienii, de asemenea, cunosc faptul ca nu trebuie sa treaca peste aceste linii fara aprobarea detinutilor", a fost una dintre notele din raport.