Asa ca, inainte sa inveti arta degustarii ca un adevarat somelier, ar fi bine sa stii cate ceva din abecedarul vinurilor, adica acele mici detalii care sa te transforme dintr-un incepator intr-un initiat.
Cum sa citesti eticheta unui vin?
Ti-a placut un vin, dar nu iti mai aduci aminte decat culoarea lui? Asta inseamna ca n-ai bagat de seama eticheta si nici ce soi de vin era. Data viitoare citeste cu atentie si vei afla nu numai numele acelui vin si soiul lui, dar si anul in care a fost produs, podgoriile, regiunea sau tara de unde provine, cat de mult alcool are. Iar la urmatoarea iesire in oras vei stii ce sa ceri ca un cunoscator fara sa mai astepti sfatul chelnerului.
Cum comanzi vinul la restaurant?
In cazul restaurantelor de top lista de vinuri va veni separat de meniul mancarurilor. Pe ea ar trebui sa gasesti numele vinului, podgoria sau producatorul, tara de origine, anul, cateva detalii despre notele si aromele vinului si chiar si sugestii despre mancarea care se potriveste cu el.
In cazurile mai putin fericite vei primi doar o lista cu numele vinului, anul producerii lui si pretul. Ca sa nu intri in incurcatura tine minte urmatoarele reguli:
pentru aperitive cere un vin alb si sec
pentru peste cere vin alb sec
pentru feluri de mancare cu carne de pasare comanda un vin alb sec
pentru feluri de mancare cu carne de porc, vita sau vanat, alege un vin rosu
pentru branzeturi alege un vin rosu
desertul se serveste cu vinuri dulci si aromate
Bea ca un cunoscator
Nu da paharul cu vin peste cap. Nu numai ca te ia ameteala, dar este un gest de impolitete. Vinul se savureaza, se miroase, se agita si abia apoi se gusta. Ai vazut asta, probabil, la somelieri si la cei mai priceputi si te-ai intrebat de ce trebuie sa urmezi acesti pasi.
In primul rand prin agitarea usoara a vinului in pahar vei scoate la suprafata aromele vinului. Etapa in care il mirosi este si ea importanta pentru ca placerea din vin sta tocmai in aceasta degustare cu narile, care te incita si te face sa descoperi notele subtile ale licorii din pahar. Asadar, chiar daca la inceput nu stii sa diferentiezi un Cabernet Sauvignon de un Pinot Noir sau un Chardonnay de un Riesling, incearca sa le bei ca un cunoscator. Cu timpul le vei invata aromele.