Cu toate acestea, oamenii continua sa consume zilnic mai multa sare decât este recomandat, mergând chiar cu pâna la 1000 de miligrame mai mult decât doza zilnica necesara, care este de 2.300 de miligrame pe zi, respectiv aproximativ o linguriţa de sare, scrie The Huffington Post.

In plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arteriala, diabet sau cele care au afecţiuni ale rinichilor ar trebui sa-si limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

Este însa mai usor de spus decât de facut si asta pentru ca la tot pasul întâlnesti alimente ce conţin un nivel ridicat de sare fara ca noi sa ne dam seama. ToţI stim ca nu e bine sa consumi chipsuri în cantitaţI mari si ca alimentele procesate sunt extrem de daunatoare, din punctul acesta de vedere, însa puţini stiu ca si alimentele pe care le consumam la micul dejun au sare din belsug.

Iata o lista de opt alimente la care nu ne-am fi asteptat sa fie trecute pe lista celor cu un conţinut ridicat de sare, mai mult chiar decât se gaseste în blamatele chipsuri (o porţie de chipsuri are 170 de miligrame de sodiu):

Cerealele. Pentru ca majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu sa crezi ca acestea ar putea avea un conţinut mare de sare. Dar este adevarat. O porţie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tarâţe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovaz au 246 de miligrame.

Sosul de rosii. Este usor sa pierdem controlul atunci când folosim sosul de rosii sau alte sosuri. O porţie de sos de rosii ar trebui sa însemne cam jumatate de ceasca.

Într-o astfel de cantitate am putea gasi pâna la 600 de miligrame de sodiu.

Pâinea. Nu orice tip de pâine conţine o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însa tendinţa este de a consuma multa pâine. În funcţie de tipul de pâine, o felie poate conţine între 100 si 200 de miligrame de sodiu si este greu de crezut ca mulţi dintre noi ne limitam la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adauga si covrigii, chiar si cei dulci, cu scorţisoara sau stafide, care pot avea între 180 si 250 de miligrame de sare.

Bauturile pe baza de cafea. Cei care opteaza pentru cafeaua servita fara lapte sau lapte dietetic sau fara îndulcitori naturali, aceia au mai multe sanse de a avea un mic dejun sanatos. Însa daca suntem fani ai cafelelor pe care le gasim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimba. Pentru ca aceste cafele pot avea între 200 si 300 de miligrame de sodiu.

Legumele conservate. Tuturor ne-ar placea sa mâncam numai legume proaspete, însa acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel ca apelam la conserve. Acestea ar putea fi o alegere buna daca legumele ar fi conservate imediat dupa recoltare, însa de cele mai multe ori ele reprezinta o sursa bogata de sare. Astfel o ceasca dintr-o conserva de legume poate avea între 240 si 800 de miligrame de sodiu, care este adaugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.

Condimentele. O porţie de ketchup înseamna o lingura obisnuita si conţine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la suta din cantitatea zilnica recomandata. Dar la o singura masa se poate consuma mai mult de o lingura.

O cantitate similara de mustar poate avea 150 de miligrame de sodiu.

Supa. Un bol de supa poate face minuni pentru silueta. Însa exista si supele creme care sunt bogate în calorii si grasimi, iar cele "la pacheţel" sunt adevarate bombe cu sare. Citind informaţiile de pe pachetele respective, putem observa ca o porţie poate conţine între 800 si 1.600 de miligrame de sare.

Covrigeii. Desi sunt multe marci care ofera covrigei cu conţinut scazut de sare, calorii si grasimi, sunt unii care sunt mai saraţi decât chipsurile din cartofi. În funcţie de marca, o porţie de covrigei poate avea pâna la 440 de miligrame de sodiu.