Fix 1309 pasageri pornesc pe traseul facut in urma cu 100 de ani de pachebotul Titanic. Vasul Balmoral ce-i va duce in Atlanticul de Nord, deasupra epavei, a plecat duminica din portul Southampton intr-o croaziera in memoriam, informeaza ştirileprotv.ro.

Pasagerii fascinati de tragica poveste a Titanicului au platit mii de euro pentru sansa unica de a calatori pe acest vas ce reda fidel atmosfera de inceput de secol XIX. Iar printre ei se afla un miliardar roman, dar si cativa membri ai echipajului, tot din Romania.

Miliardarul roman Cornel Tabacaru se afla la bord alaturi de sotia sa. El a cumparat, inca de acum trei ani, primul bilet pus in vanzare pentru aceasta croaziera, pentru suma de 50.000 de euro, rezervand cea mai scumpa cabina de pe vas.

"A fost pasiunea mea. Am citit enorm despre Titanic, iar de trei ani nu ma lasa sa dorm, iar acum sunt aici. Luni este singura zi in care vom cobori, vedem nu stiu ce oras acolo in Irlanda.

Apoi nu ne mai miscam pana in ziua de 14 (aprilie n.r.), la ora 11.40, cand l-a atins ghetarul, si pana pe 15 (aprilie n.r.) la ora 2.10. Va fi o procesiune de «respect», adica vom arunca flori in ocean. Suntem deasupra, se va vedea pe sonar epava. Atunci este asteptat cu elicopterul si DiCaprio (Leonardo DiCaprio n.r.)", a povestit Cornel Tabacaru.

Pasagerii si-au comandat si costume de epoca, special pentru calatorie, iar la bord vor rasuna acorduri ale unor melodii din secolul trecut. Iar cabinele, mobilierul si meniurile sunt copie fidela dupa cele din 1912.

Titanicul s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, la primul sau drum din Suthampton, Marea Britanie, la New York, in urma impactului cu un aisberg, accidentul cauzand pierderea a 1.517 vieti. Tragedia a inspirat numerose carti si productii de cinema si televiziune.

Anul acesta, la implinirea a 100 de ani de la scufundarea Titanicului, a fost inaugurat, pe 31 martie, la Belfast, un urias muzeu dedicat istoriei transatlanticului, de la intocmirea planurilor de conceptie si pana la naufragiul acestuia. Totodata, a fost lansat in 3D celebrul film "Titanic" (1997), regizat de James Cameron, cu Kate Winslet si Leonardo DiCaprio in rolurile principale.