Intitulată "Help, I have the Flu/ Ajutor, am gripă", aplicaţia foloseşte diferiţi indicatori pentru a determina care dintre prietenii de pe Facebook sunt bolnavi, căutând în statusurile acestora cuvinte precum "gripă", "strănut" şi "tuşit" şi verificând locurile în care aceştia s-au înregistrat, informează Huffington Post.
Şi orele la care prietenii din listă fac modificări ale statusului sunt considerate relevante. De exemplu, mai multe postări care sunt făcute noaptea târziu pot sugera că persoana respectivă nu a dormit suficient şi este mai predispusă la a prinde o răceală şi, deci, la a transmite virusul mai departe.
Aplicaţia oferă şi opţiunea de a trimite un mesaj persoanei posibil "vinovate" pentru a-i spune că a transmis virusul altcuiva. Cei care se simt mai solidari au la dispoziţie o altă opţiune prin care pot obţine remedii pentru un prieten bolnav.
Pentru că "Help, I have the Flu" ajută doar la colectarea de informaţii, cei care folosesc aplicaţia ar trebui să ia în considerare dacă au stat destul de mult în prezenţa presupusului bolnav înainte să emită acuzaţii la adresa acestuia.
Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, virusul gripal poate fi transmis la o distanţă între 300 de metri şi 2 kilometri.
Cei mai mulţi specialişti consideră că gripa se răspândeşte atunci când stropii emişi prin tuse, strănut sau vorbit ajung să fie înghiţiţi sau inhalaţi de cei din apropiere. Captarea viusului prin atingerea unei suprafeţe infectate este mai puţin frecventă.