Orice locuință poate fi îmbunătățită, atât timp cât faci modificările potrivite. Înainte să treci la treabă, ține cont de nevoile și de gusturile tale estetice, ca mai apoi să nu regreți decizia luată. Nu vrei să depui efort, atât fizic, cât și financiar, degeaba. De aceea, fii hotărât de la bun început.
Odată ce îți renovezi singur casa, prin propriile forțe, o să fii mândru și o să apară satisfacția că ai realizat acest proiect fără ajutor, chiar dacă, poate, vei primi sfaturi din partea celorlalți. Practic, folosești această activitate tipic masculină ca să îmbini utilul cu plăcutul. Iată care sunt cele mai importante aspecte atunci când vrei să îți renovezi casa.
Încadrează-te în buget
De la bun început, stabilește-ți un buget și încadrează-te în el. Nu vrei să ajungi în situația nefericită de a vopsi un perete doar pe jumătate. Când faci lista de cumpărături, calculează care este prețul total al accesoriilor pe care plănuiești să le achiziționezi. E indicat să nu te întinzi financiar mai mult decât îți permite plapuma, în cazul de față, portofelul. Ia în calcul și o rezervă de materiale, pentru cazul în care matematica nu este punctul tău forte și calculele de acasă nu se potrivesc cu cele de la magazinele de specialitate. Compară prețul materialelor și găsește oferta cea mai bună. Orice reducere e binevenită. Cu banii economisiți poți face altceva. Deci, nu degeaba se spune că treaba începută bine e pe jumătate terminată. Odată ce ai stabilit bugetul, treci la următorul pas.
Setează-ți prioritățile
După ce ți-ai stabilit bugetul, caută doar materialele sau obiectele de care casa ta are nevoie cu adevărat. Setează-ți prioritățile. Un tablou nu ar trebui să primeze atunci când masa din bucătărie e șubredă. Analizează cu atenție fiecare cameră și observă ce modificări trebuie făcute pentru ca locuința ta să devină cel mai confortabil loc pe care îl știi. De exemplu, din cauza uzurii, mobila se deteriorează, prezintă impurități, nu mai e la fel de strălucitoare si netedă. Drept urmare, tot ce trebuie să faci e să pui mâna pe un polizor unghiular și să treci la treabă. Asta te va scuti de cheltuiala imensă necesară înlocuirii mobilierului. Cu ajutorul polizorului unghiular îi poți oferi mobilei strălucirea de altădată. Nu trebuie să fii un meșter iscusit, ci doar să ai puțină ambiție.
Când nu ești sigur, cere sfaturi
Când vine vorba de renovarea casei, dacă nu îți iese totul din prima sau nu ai experiența necesară aferentă acestei activități, nu îți face griji. Apelează cu încredere la rude, prieteni sau cunoștințe. Cu siguranță vei găsi pe cineva care să-ți ofere sfaturi prețioase despre cum și ceea ce ai de făcut în cazul tău. Până la urmă, nimeni nu s-a născut învățat. Tot ce contează e să ai răbdarea necesară pentru a duce treaba până la capăt și să ții cont de sfaturile primite. De exemplu, un prieten îți poate da o mână de ajutor la montarea unui dulap. Nici nu trebuie să fie de față, e de ajuns să discutați la telefon, pe video-call.
Nu renova casa pe repede înainte
Da, să fii entuziasmat înainte să te apuci de renovat este o reacție cât se poate de naturală, luând în considerare scopul pe care îl ai. Totuși, asta nu înseamnă, implicit, că va trebui să termini toată treaba într-o săptămână. Această activitate diferă de la persoană la persoană, în funcție de nevoile fiecăruia. Confortul necesită timp și muncă. Dacă tot depui efort, fii eficient. Mai ia o pauză, relaxează-te, analizează munca depusă până la momentul acela. Decât să faci totul pe repede înainte și să nu fii mulțumit de rezultatul muncii tale, mai bine îți iei tot timpul din lume. Casa nu pleacă nicăieri, tot acolo va rămâne, fie că vei termina acest proiect într-o săptămână sau pe parcursul a câteva luni.
Deci, tot ce contează e ca la final să fii fericit cu rezultatul obținut, după ce ți-ai renovat casa.
Sursa foto: Shutterstock.com