6. Franz Reichelt

Franz Reichelt

 

Ce a incercat sa demonstreze:

Ca este un inventator genial si ca legea gravitatiei pur si simplu nu se aplica in cazul lui.

Metoda:

Franz Reichelt, de profesie croitor, visa sa inventeze un accesoriu vestimentar care sa permita unei persoane sa pluteasca in siguranta pana pe pamant, dupa un salt de la o inaltime mare.

Ce a demonstrat de fapt:

Legea universala a gravitatiei a lui Newton. Mai exact, a demonstrat ca daca ai ghinionul sa cazi de la o inaltime mare vei muri, chiar daca porti una dintre creatiile sale.

Parasuta-palton inventata de el ar fi trebuit sa functioneze exact ca o parasuta moderna. Ultimul test al inventiei a avut loc in 1912, cand a sarit de pe Turnul Eiffel, in fata unei multimi ingrijorate.

A esuat intr-un mod tragic, surprins de o camera de filmat.

Bando Mitsugoro al VIII-lea

 

5. Bando Mitsugoro al VIII-lea

Ce a incercat sa demonstreze:

Ca era invincibil, cel putin cand venea vorba de otrava.

Metoda:

Bando Mitsugoro al VIII-lea a fost un actor japonez, suficient de talentat incat sa fie numit "comoara nationala in viata", de catre guvernul tarii, titlu care a devenit inutil in 1975, cand sintagma "in viata" nu mai era de actualitate. Pe 16 ianuarie in acel an, Mitsugoro a mers la un restaurant insotit de mai multi prieteni si a comandat "ficat de fugu", un peste extrem de otravitor. Intentia sa era de a-si demonstra imunitatea la otravuri, ingerand de patru ori cantitatea care ar putea omori un om obisnuit.

Ce a demonstrat de fapt:

Sapte ore mai tarziu dupa ce a mancat cei patru ficati, Mitsugoro era mort. Potrivit Wikipedia, "victima neurotoxinei care se gaseste in ficatul de fugu ramane constienta o buna perioada de timp, dar nu poate vorbi sau misca, din cauza paraliziei. Ulterior intervine oprirea respiratiei, iar apoi asfixierea".

Garry Hoy

 

4. Garry Hoy

Ce a incercat sa demonstreze:

Ca sticla zgarie-norilor nu poate fi sparta si ca Universul nu are simtul umorului.

Metoda:

Garry Hoy a fost un avocat din Toronto, Canada, care era convins ca ferestrele din biroul sau, aflat la etajul 24 in Domninion Center erau imposibil de spart. Astfel ca a inceput testarea teoriei izbindu-se de geamuri.

Ce a demonstrat de fapt:

Hoy a iesit prin fereastra si a plonjat spre moarte, spre stupefactia colegilor de birou. Culmea este ca acest lucru s-a intamplat abia la a doua incercare, geamul rezistand la prima tentativa a barbatului. Mai mult, ca o ironie a sortii, nu geamul a fost cel care a cedat, ci rama lui.

Jeff Dailey si Peter Burkowski

 

3. Jeff Dailey si Peter Burkowski

Ce au incercat sa demonstreze:

Ca sunt oamenii de fier ai jocurilor video din anii '80.

Metoda:

Jeff Dailey (19 ani) si Peter Burkowski (18 ani) erau doi tineri obsedati de jocurile video, mai ales de cel numit "Berzek", in care personajul principal este prins intr-un labirint populat de roboti inamici. Obsesia a devenit tot mai periculoasa, cei doi fortandu-si zi de zi limitele, in incercarea de a demonstra ca sunt zei in materie de jocuri video.

Ce au demonstrat de fapt:

Ca daca esti intr-o conditie fizica suficient de proasta, pana si jocurile video pot deveni un sport extrem. In 1981, Jeff Dailey a murit de atac de cord, dupa ce a reusit un scor record de 16.600. Un an mai tarziu, Peter Burkowski avea aceeasi soarta, dupa ce a stabilit de doua ori recordul respectiv. N-a fost suficient pentru a trage un semnal de alarma - in 2005, Lee Seung Seop (28 de ani), din Coreea de Sud, a murit dupa ce s-a jucat Starcraft 50 de ore, fara intrerupere.

Jennifer Strange

 

2. Jennifer Strange

Ce a incercat sa demonstreze:

Ca oricat de stupide sunt concursurile radio, nu pot fi niciodata suficient de supide incat sa te omoare

Metoda:

Jennifer Strange era o femeie de 28 de ani, mama a trei copii, care locuia in California. A avut o viata normala, pana i s-a ivit oportinutatea de a pune mana pe jucaria anului: un Nintendo Wii. Se intampla in 2007, cand parintii se asezau la coada in miezul noptii, pentru a pune mana pe unul.

In acel an, un post radio a organizat o competitie intitulata "Nu face pipi pentru un Wii", in care participantii trebuiau sa bea cantitati impresionante de apa, fara sa mearga la toaleta. Premiul era, evident, un Nintendo Wii, iar Jennifer a incercat din rasputeri sa-si ignore nevoia biologica de a urina.

Ce a demonstrat de fapt:

Femeia a murit de intoxicatie cu apa, care se produce atunci cand cantitati mari de lichide sunt introduse in corp, iar rezultatul este o dezechilibrare electrolitica la nivelul creierului. Toti responsabilii cu organizarea concursului au fost concediati si, culmea, Jennifer nici macar n-a castigat competitia.

Christopher McCandless

 

1. Christopher McCandless

Ce a incercat sa demonstreze:

Ca nu are nevoie de confortul vietii moderne.

Metoda:

Toata lumea are, la un moment dat in viata, dorinta de a lasa totul in urma. Pentru unii, asta presupune un nou inceput, in alta tara, pentru altii, renuntarea la jocul preferat. Christopher McCandless a decis sa-si lase familia si toata civilizatia in urma si sa mearga sa traiasca in Alaska, fara sa aiba la el mancare sau macar echipament adecvat.

Ce a demonstrat de fapt:

Ca desi cartea si filmul facute pe baza povestii lui au trezit simpatia publicului, locuitorii din Alaska sunt de parere ca a fost o prostie sa treaca la acest stil de viata, fara sa aiba macar o busola sau o harta. Sau un pic de bun simt. Practic, el s-a sinucis, incercand sa demonstreze ca oamenii nu au nevoie nevoie de chestii stupide, cum ar fi locuintele sau electricitatea.

Sursa: cracked.com