Andrew Leigh şi Jeff Borland, doi cercetători de la Universitatea Melbourne, au descoperit că bărbaţii clasificaţi ca fiind „peste medie” din punct de vedere al aspectului fizic obţineau, în medie, un salariu de 81.750 de dolari australieni. În schimb, bărbaţii neatrăgători obţineau în medie un salariu anual de doar 49.600 de dolari.

Economistul Andrew Leigh a explicat că efectul este pronunţat mai ales în cazul candidaţilor la posturi politice. „Aspectul fizic ajuta mai mult candidaţii de sex masculin decât femeile. S-ar putea ca femeile atrăgătoare să se confrunte cu stereotipul conform căruia nu pot fi simultan şi atrăgătoare şi inteligente. În cazul bărbaţilor nu există vreo astfel de prejudecată”, a explicat cercetătorul.

Studiul a relevat că aspectul fizic e mult mai important în cazul bărbaţilor atunci când vine vorba de obţinerea unui job şi al unui partener. Este posibil ca unul din motive să fie faptul că femeile sunt majoritare în câmpul muncii, deşi nimeni nu ştie sigur, a explicat Leigh.

Un studiu mai vechi efectuat de cei doi cercetători a demonstrat că aspectul fizic contează mai mult decât încrederea în sine atunci când vine vorba de venituri.

Cercetarea reflectă rezultatele obţinute de alte cercetări efectuate în alte ţări pe această temă, care au relevat că atât înălţimea cât şi aspectul fizic duc la venituri mai mari în cazul bărbaţilor.

Un alt studiu, efectuat de specialiştii de la Universitatea Texas, a arătat că persoanele neobişnuit de atrăgătoare câştigă cu 3-4% mai mulţi bani decât persoanele obişnuite şi au şanse mai mari să fie angajate şi promovate.