Autorii studiului au spus că au dorit să dovedească faptul că stresul poate să altereze judecata unui bărbat atunci când acţionează pentru a-şi găsi o parteneră şi, într-un cadru mai larg, că mediul poate să altereze "idealul" feminin pe care un bărbat crede că îl are în mintea sa, informează lemonde.fr.

"Există multe studii care sugerează faptul că preferinţele noastre în materie de Indice de masă corporală (IMC) sunt prestabilite, dar poate că acest lucru nu este adevărat", a declarat medicul Martin Tovee, unul dintre autorii studiului.

Pentru a realiza acest studiu, Martin Tovee şi echipa sa au plasat un grup de bărbaţi într-o situaţie considerată ca fiind stresantă - un discurs ce trebuia susţinut în faţa unui public - iar preferinţele lor în materie de IMC au fost apoi comparate cu cele ale unui alt grup care nu suferise niciun stres.

"Rezultatele arată că această schimbare a «condiţiilor de mediu» a modificat preferinţele în ceea ce priveşte greutatea corporală: bărbaţii au fost atraşi de un spectru mai larg de siluete corporale, în special de către femeile mai rotunjoare", afirmă autorii studiului.

Ei consideră că stresul este însă doar unul dintre factorii care pot să modifice, chiar dacă într-o mică măsură, viziunea pe care bărbatul o are asupra femeii.

Celelalte variabile cu care au lucrat cercetătorii britanici au inclus factori precum foamea, mass-media şi bogăţia.

"În medii în care resursele de hrană sunt insuficiente, interesul pentru silueta partenerului se schimbă. Bărbaţii sunt mai atraşi de trupurile mai corpolente, spre deosebire de mediile în care hrana este abundentă şi atmosfera mai relaxată", a explicat Martin Tovee.

"Ni se tot repetă că există un ideal feminin, dar preferinţa pentru acesta este flexibilă. Schimbarea mediului, schimbarea stilului de viaţă, toate aceste lucruri pot să modifice ceea ce un bărbat crede că este trupul ideal", au conchis autorii studiului.