Dacă îţi place cafeaua cu multă spumă, cum ar fi cappuccino, este posibil să fii obsesiv şi dominant, în timp ce, dacă îţi place cafeaua cu lapte, faci tot posibilul pentru a-i mulţumi pe cei din jurul tău, relatează Daily Mail în ediţia electronică.
Doctorul în psihologie Ramani Durvasula a efectuat un studiu pe 1.000 de băutori de cafea. În cursul cercetării au fost evaluate mai multe tipuri de personalităţi şi de trăsături psihologice: introvertiţi, extrovertiţi, răbdători, perfecţionişti, entuziaşti, circumspecţi, sensibili, cutezători etc.
Consumatorii de cafea neagră au fost descrişi ca fiind oameni direcţi, care nu suportă prostiile. Le plac lucrurile simple, pot fi tăcuţi, supărăcioşi şi rigizi. A fi tăioşi şi nepăsători face parte, de asemenea, din comportamentul lor.
Băutorii de cafea cu lapte sunt mai înclinaţi către nevroză şi foarte dornici să îi mulţumească pe cei din jur.
Le place să se întreacă în a-i ajuta pe ceilalţi, însă nu prea au grijă de propria persoană.
Cei cărora le place cafeaua instant sunt mai degrabă delăsători, comozi şi le place să amâne lucrurile.
Indivizii care sunt atraşi de băuturile dulci, cum ar fi cafeaua cu frişcă, sunt cutezători şi consideraţi a fi nişte copii mai mari care şi-au păstrat gusturile şi sensibilităţile specifice copiilor, având sufletul mereu tânăr. Ei nu iau întotdeauna cele mai bune decizii şi pot fi nechibzuiţi. În acelaşi timp ei sunt cei care dau tonul.
Cei cărora le place cafeaua decofeinizată, cu multă spumă, au tendinţa de a fi obsesivi, dominanţi şi foarte atenţi la detalii.
În studiul descris în cartea doctorului Durvasula "Eşti ceea ce mănânci: Schimbă-ţi atitudinea faţă de mâncare, schimbă-ţi viaţa", oamenii au fost puşi în faţa unor situaţii comune ce au inclus statul la coadă şi planificarea unor petreceri. Participanţii erau rugaţi să aleagă dintr-o varietate de scenarii. Apoi subiecţii au fost întrebaţi dacă beau cafea şi ce comandă de obicei.
Darvasula a arătat că, în ciuda materialului interesant adunat în timpul studiului, "nu este nicio deosebire între caracterizarea făcută pe baza cafelei comandate şi cea făcută pe baza semnelor astrologice".