Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în fructoză încetineşte procesul gândirii, afectând memoria şi capacitatea de a învăţa, scrie Daily Mail.

Totuşi, consumul de nuci şi peşte, precum somonul, poate contracara aceste efecte.

"Descoperirile noastre arată că ceea ce mâncăm ne afectează modul în care gândim. O dietă bogată în fructoză menţinută o perioadă mai lungă de timp afectează capacitatea creierului de a învăţa şi de a memora informaţii.

Dar, dacă adăugăm acizi omega-3 ne poate ajuta să minimalizăm aceste neajunsuri", a declarat profesorul Fernando Gomez-Pinilla.

Deşi au mai existat alte studii care au demonstrat că fructoza are un rol în apariţia diabetului, obezităţii şi a bolilor de ficat, studiul efectuat de USLA este primul care analizează efectele consumului de fructoză asupra creierului.

Fructoza este o monozaharidă prezentă din abundenţă în fructe, în anumite legume şi în miere.

Aceasta are o putere de indulcire superioară zaharozei (zaharul utilizat curent în alimentaţie) şi este adăugată des în produsele procesate, precum băuturile acidulate.

"Nu vorbim aici de fructoza care se găseşte în mod natural în fructe, ci de cea artificială, care este folosită ca îndulcitor şi conservant", a mai spus Gomez-Pinilla.

Autorii studiului se tem că un consum mai mare de fructoză blochează capacitatea insulinei de a reglementa modul în care celulele utilizează şi depozitează zahărul necesar pentru energia folosită în procesarea gândurilor şi emoţiilor.