potrivit unui studiu realizat de cercetători de la cele mai prestigioase şcoli de business din Statele Unite, precum universităţile Harvard şi Columbia.
Cercetarea, care urmează să fie publicată în viitoarea ediţie a Psychological Science, mai arată că şoferii care conduc vehicule cu scaune mari sunt mai predispuşi să comită infracţiuni în trafic, relatează MarketWatch.
Studiul este intitulat "Ergonomia necinstei: Efectul posturii asupra furtului, înşelătoriei şi infracţiunilor din trafic", iar concluziile acestuia sunt că birourile şi scaunele mari îi fac pe oameni să se simtă mai puternici, iar când se simt mai puternici sunt mult mai înclinaţi să înşele şi să fure.
Autorii studiului nu sunt nişte excentrici, ci ar putea impresiona orice juriu federal. Sunt cercetători la cele mai mari şcoli de business din Statele Unite, respectiv la Columbia University, Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, Northwestern University şi University of California, Berkeley.
"Am fost uimiţi de ceea ce am constatat. Ştiam de legătura dintre putere şi înşelătorie. Nu ne aşteptam ca poziţia corpului să aibă un efect atât de puternic", a spus Andy Yap, profesor asociat la Sloan School of Management, care a început cercetarea pe vremea când studia la Columbia Business School.
El a arătat că puterea este ca energia nucleară, poate fi folosită pentru a face bine, dar poate fi şi periculoasă şi folosită în slujba răului.
Ideea că mişcarea şi poziţia corpului influenţează ceea ce simt oamenii a fost analizată încă din perioada lui Charles Darwin.
Yap şi colegii săi au arătat în studiul lor că oamenii pot ceda impulsurilor negative într-un mediu care le permite să îşi întindă braţele în aer, ca o gorilă alfa.
Autorului articolului publicat de MarketWatch, Al Lewis, a dat ca exemplu cazul unui fost manager al unui fond de hedging, condamnat pentru conspiraţie şi fraudă cu instrumente financiare.
Curtea de apel din Manhattan a confirmat în această săptămână condamnarea în 2011 a lui Raj Rajaratnam, care a susţinut fără succes că agenţii FBI au înşelat un judecător pentru a aproba interceptarea convorbirilor sale telefonice.
Miliardarul Rajaratnam este fondatorul fondului de hedging Galleon Group. În octombrie 2009, el a fost arestat pentru insider trading (folosire de informaţii confidenţiale), într-un scandal de amploare, iar ulterior fondul Galeon a fost închis.
Lewis consideră, având în vedere studiul privind efectul mobilierului de birou, că un argument mai bun pentru Rajaratnam ar fi fost să susţină că biroul său l-a determinat să facă ceea ce a făcut.
Rajaratnam a avut un birou uriaş cu forme curbate, înconjurat de o duzină de monitoare mari de computere, a arătat Lewis, potrivit căruia este posibil ca investitorul să fi fost posedat de acestea, ca de un demon venit din iad.