Într-un raport recent, renumita companie Ernst & Young anunţa data "Apocalipsei" din cinematografia mondială: box office-ul chinez va depăşi box office-ul nord-american până în anul 2020.
În 2011, box office-ul nord-american a fost de 10,2 miliarde de dolari. Cel chinezesc a fost de doar 2,02 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că între cele două cifre există o diferenţă de circa 8 miliarde de dolari care trebuie recuperată pentru ca această "profeţie" să se realizeze.
Dacă piaţa nord-americană va rămâne stabilă, China are nevoie de o consistentă rată de creştere anuală de 50% pentru următorii şapte ani. Acest obiectiv pare să fie în ochii multor experţi unul absolut realizabil, în condiţiile în care rata de creştere a pieţei chineze a fost anul trecut de 35%, iar actualul program de construire de săli de cinematograf şi de mall-uri în China îşi urmează cursul într-un ritm susţinut.
China a reuşit deja să depăşească Japonia, devenind în acest an cea mai mare piaţă cinematografică din afara Statelor Unite. În 2011, China s-a aflat la doar 240 de milioane de dolari în urma Japoniei, însă şi-a depăşit categoric vecinul şi adversarul tradiţional în primele luni din 2012. Până la jumătatea lunii octombrie, încasările totale anuale din China au fost de 2,13 miliarde de dolari.
Pentru 2013, specialiştii prevăd o continuare a tendinţelor exprimate în 2012, marile studiouri urmând să se concentreze cel mai probabil tot pe continuările unor francize de succes, pe lansarea unor noi comedii, a unor filme SF şi a lungmetrajelor de animaţie, pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment, devenită atât de profitabilă într-o perioadă în care criza mondială i-a determinat pe oameni să opteze pentru petrecerea timpului liber, la preţ rezonabil, la cinema.