Printre factorii ce influenţează calitatea gustului se numără inclusiv culoarea şi materialul feţei de masă şi a veselei. Autorii studiului descurajează folosirea culorii roşu pentru stimularea apetitului.

"Modul în care percepem mâncarea constituie o experienţă multisenzorială, care nu are de-a face doar cu gustul şi cu textura alimentelor, ci şi cu aroma şi aspectul mesei", menţionează autorii studiului, publicat în revista Flavour.

"Înainte ca noi să gustăm mâncarea, creierul nostru îşi formează deja o imagine despre aceasta, lucru care ne afectează experienţa", spun experţii de la Universitatea din Oxford, autorii studiului. Potrivit acestora, culoarea roşu nu este potrivită.

tarta

 

"Roşul ar trebui prezentat persoanelor care trebuie să îşi limiteze hrana, dar cu siguranţă nu celor care vor să se îngraşe", afirmă cercetătorii.

Autorii studiului au efectuat testele folosind veselă de mai multe culori, forme şi texturi, pentru a evalua impactul pe care aceasta o are asupra gustului.

mancare

 

Ei au ajuns la concluzia că mâncarea picantă mâncată cu cuţitul este mai iute decât dacă este mâncată cu o lingură sau o furculiţă, iar, dacă este mâncată cu o furculiţă din plastic, ea pare a avea un gust "mai bogat".

ciocolata calda

 

La începutul anului, un studiu a arătat că o porţie de ciocolată caldă are un gust mai bun dacă este servită într-o ceaşcă portocalie sau crem, decât dacă este servită într-o ceaşcă albă sau roşie.

Specialiştii spun, de asemenea, că nu există nicio formulă magică legată de asocierea alimente-elemente de decor, totul depinzând de tipul de mâncare.

suc

 

De exemplu, paharele galbene fac ca lămâile să pară mai gustoase în sucuri, în tip ce paharele roz fac ca băuturile pe care le conţin să pară mai dulci.