Împăratul Marcus Aurelius a fost nu doar un lider desăvârșit, dar și un bun filosof.

Acesta considera că principalul defect al omului este mândria. De aceea, în „Meditații”, un tratat de primă mână pe care l-a scris în decursul vieții, el spune că fala este deșartă. Cum fiecare om este supus greșelilor, nu trebuie să condamni pe ceilalți sau să-i desconsideri. Responsabilitatea este primul semn al maturității, iar un bărbat va începe să-și formeze caracterul onest prin acțiuni mature și responsabile.

Iată câteva dintre calitățile pe care le poți deprinde în timp pentru a deveni autosuficient, încrezător și rezilient din punct de vedere emoțional. Deoarece nu există om care să nu-și dorească succes, confort financial sau emoțional, este esențial în societatea de azi, pentru un bărbat, să stăpânească anumite valențe pe care să le folosească pentru sine, atât pentru familia lui, cât și pentru binele celor din jur.

Rezistență emoțională

Cu siguranță ai remarcat în jurul tău bărbați care nu își pot controla emoțiile, acestea de multe ori dictându-le modul de manifestare, de cele mai multe ori în mod negativ, agresiv și toxic, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur. Emoțiile pe care le ai sunt un indicator al lucrurilor care funcționează sau nu în viața ta.

Societatea modernă invită oamenii să își exprime sentimentele, să fie vulnerabili 100% și să își arate tot paletarul de emoții. Dar este oare aceasta cea mai bună cale? Sunt momente în care este în regulă să fii vulnerabil și clipe în care trebuie să rămâi vertical și pe poziții, fără să îți încordezi nervii. Dacă ești mânios, și acesta este singura reacție prin care răspunzi într-o situație dată, ar trebui să te servești de logică și să te gândești în avans la avalanșa pe care acțiunile tale o vor descătușa.

Dacă dorești să înțelegi în profunzime modul de manifestare al gândurilor și emoțiilor umane, dar și cel mai potrivit mijloc pentru a răspunde corect lucrurilor cu care te confrunți zilnic, îți recomandăm să citești „Meditații” de Marcus Aurelius. Stoicii sunt recunoscuți pentru interpretările proprii ale acțiunilor care rezultă inevitabil în reacțiuni. Tratatul propus este o colecție de experiențe personale ale marelui lider roman și te învață cum să accepți lucrurile care nu pot fi controlate și cum să-ți gestionezi propriile emoții.

Educație nelimitată

Învățarea este o practică nesfârșită care nu se termină pe băncile școlii. Pentru a te putea prezenta în societate, trebuie să înveți eticheta și să devii un cunoscător excelent al mai multor domenii.

Maniera în care îți afișezi ținuta, obiectele pe care le cumperi, fie că este vorba de un sacou, accesorii precum bratari din piele sau ochelari de soare, sunt lucruri care definesc, chiar dacă într-un mod superficial, modul în care ceilalți vor reacționa la tine. Un bărbat este conștient că nu haina îi dovedește masculinitatea, dar în același timp cunoaște că este un mijloc pentru a obține rezultate în interacțiunea cu ceilalți.

Și nu doar atât, ceea ce contează cel mai mult este timpul pe care îl petreci dezvoltându-ți creierul și calitățile cu care te-ai născut. Ia parte la cât mai multe seminarii pentru a te dezvolta din punct de vedere profesional. Hrănește-ți ambiția într-un mod pozitiv, participând la diferite conferințe și cursuri pe teme care te interesează. Nu te plafona, ci fii din ce în ce mai activ, doar aceasta este una dintre caracteristicile de bază ale masculinității.

Comunicare asertivă

Ce înseamnă de fapt asertivitatea? Comportamentul ferm, mixul perfect dintre bun simț și hotărâre. Asertivitatea este, de altfel, calitatea de a exprima ceea ce ești, ceea ce îți dorești într-o anumită situație fără a răni pe cei din jur.

Sunt patru moduri esențiale de comunicare:

  • comunicarea agresivă
  • comunicarea pasivă
  • comunicarea pasiv-agresivă
  • comunicarea asertivă.

Comunicatorul agresiv este acel individ pe care nimeni nu îl place. Este omul răutăcios, lipsit de amabilitate sau empatie. Este colegul de școală care abuza de cei slabi, provocându-le suferință psihică, poate chiar și fizică. Ca adult, poate este competent la locul de muncă, dar lasă victime colaterale oriunde se găsește, nepăsându-i de ceilalți. Tipul acesta de personaj are rezultate pe termen scurt, deoarece cei din jur realizează destul de repede cu cine au de-a face, abandonându-l apoi fără regrete.

Comunicatorul pasiv este extrema slabă a celui menționat anterior. Îl poți caracteriza ca laș sau fricos. De obicei, este bărbatul timid care nu îndrăznește să-și spună părerea. Poate să fie cel mai bun prieten pentru o femeie, dar destul de rar devine bărbatul iubit. Acesta dorește să fie plăcut de toți, adoptă des poziția victimei, fiind mereu agresat de cei din jur, neavând curajul necesar pentru a-și înfrunta călăii.

Comunicatorul pasiv-agresiv este combinația fricosului cu cea a agresorului. Psihologii sunt de părere că este influențat mai mult de partea agresivă, dar pe care o maschează destul de bine. De cele mai multe ori, acesta se folosește de umor și sarcasm pentru a-i manipula pe ceilalți. Poate fi considerat de oamenii din jur arogant, fiind pregătit de cele mai multe ori să-i înșele pentru propriul beneficiu.

Comunicatorul asertiv, în schimb, știe ce își dorește și este dispus să-și comunice dorințele cu bun-simț și decență. Cu toate acestea, nu îi pasă de părerile celorlalți, având mereu o convingere asumată, dar mai ales responsabilă. Nu joacă niciodată cartea victimei și nu se plânge ca un copil de grădiniță dacă cineva îl contrazice. Acesta nu suferă de mania persecuției, stăpânind un mod provocator, dar eficient, de comunicare cu ceilalți.

Bărbatul este omul care încearcă zi de zi să devină din ce în ce mai bun, nu doar pentru sine, cât și pentru familia de care este responsabil. Maturitatea vine la pachet cu experiența, dar caută zilnic să-ți înțelegi emoțiile, să-ți recunoști defectele și să îți manifești convingerile!

Sursă foto: Shutterstock