"Suntem îngrijoraţi de exemplele care arată folosirea programului (de recrutare a unor lucrători străini temporari) în mod inadecvat", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul Imigraţiei Jason Kenney.
"Canadienii trebuie să fie primii care să poată profita de ofertele de muncă", a afirmat el, amintind că programul respectiv "urmăreşte acoperirea penuriilor" în domenii precise, punctual, şi nu "înlocuirea angajaţilor canadieni".
Or, schimbările introduse anul trecut au făcut să crească spectaculos popularitatea acestor vize, în special prin reducerea termenului în care angajatorul ar trebui să se asigure că nu găseşte niciun canadian pentru ocuparea postului respectiv, înainte de a începe recrutarea în străinătate. Aceste modificări au redus şi salariul de bază al angajaţilor temporari.
Numărul vizelor eliberate pentru acest program s-a dublat în această perioadă, ajungând la 330.000, în timp ce Canada numără aproximativ 1,4 milioane de şomeri.
Ultimele derive ale programului au fost evidenţiate la începutul lui aprilie, când televiziunea publică CBC a dezvăluit că tehnicienii de la serviciul informatic al Băncii Regale a Canadei - principala instituţie financiară a ţării - ar urma să fie înlocuiţi cu alţi angajaţi, recrutaţi în India.
În faţa acestei controverse, banca şi-a prezentat scuze şi a dat înapoi. Dar rapid au apărut informaţii care arătau că astfel de cazuri existau şi în industria restaurantelor, a celei miniere sau în transporturi.
Odată cu noile norme, companiile care vor să folosească acest program vor fi nevoite să plătească taxe de dosar şi nu vor putea impune alte limbi în afară de franceză şi engleză drept condiţie de recrutare. În plus, salariile nu vor putea fi decât cu 15 la sută mai mici decât nivelul practicat pentru un canadian.