constatându-se pentru prima oară un debut precoce la această categorie de vârstă.
Raportul naţional privind situaţia drogurilor, lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog, arată că România continuă să se situeze sub valorile medii europene pentru toate tipurile de droguri ilicite.
"Rezultatele studiului naţional din cadrul ESPAD 2011 plasează România între ultimele 10 state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit cel puţin o dată în viaţă în rândul elevilor de 16 ani, ţara noastră situându-se cu opt procente sub media europeană înregistrată.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în cazul prevalenţei consumului de canabis/ haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine", se arată în raport.
Prevalenţa consumului de substanţele noi psihoactive (SNPP) cel puţin o dată în viaţă, în ultimul an şi în ultima lună, plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România, alături de canabis/ haşiş şi substanţe inhalante.
"Pentru prima dată în cadrul studiilor ESPAD, se înregistrează debut precoce al consumului de canabis/ haşiş în rândul elevelor de 16 ani din România.
Din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, România se află printre puţinele state cuprinse în studiu care nu mai înregistrează diferenţe între fete şi băieţi în ceea ce priveşte prevalenţa consumului de canabis/ haşiş, atât de-a lungul vieţii (alături de Franţa), cât şi în ultima lună (alături de Federaţia Rusă şi Bulgaria)", se mai arată în raport.
Potrivit documentului citat, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii în populaţia generală (15 - 64 de ani) este de 4,3 la sută, în timp ce pentru categoria de vârstă 15 - 34 de ani, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii este de 10,5 la sută, iar la elevii de 16 ani de 10 la sută (fără SNPP).
Cele mai consumate droguri cel puţin o dată în viaţă sunt: canabis (1,6 la sută), SNPP (doi la sută), ecstasy (0,7 la sută) pentru populaţia generală 15 - 64 de ani, SNPP (şase la sută), canabis (4,5 la sută), ecstasy (1,3 la sută) pentru tineri din categoria de vârstă 15-34 ani şi canabis (7,2 la sută), inhalante (7,2 la sută) şi SNPP (5,3 la sută) pentru elevi de 16 ani.