Timp de 3 ani, Damon Gameau a scos in totalitate zaharul din dieta - a fost motivat de noua lui iubita, cea care dorea sa aiba un regim alimentar sanatos.

A simtit imediat schimbarile - pielea era mai curata, ochii mai stralucitori. In plus, povesteste el, starea mentala era mult mai buna - "eram mai calm, mai echilibrat si mai prezent".

A fost apoi abordat de catre o companie din Australia sa creeze un film. In acea perioada, erau multe discutii in presa despre zahar insa lumea era impartita. Asa ca Gameau a strans o echipa de doctori, cercetatori si nutritionisti pentru a se consulta in ceea ce priveste efectele pe care le-ar avea 40 de lingurite de zahar asupra corpului sau consumate zilnic.

Pentru a atrage cu adevarat atentia publicului, a descoperit citind etichetele unor sosuri pentru gratar sau chili ca acestea contin mai mult zahar decat s-ar crede. Asa ca a inceput sa consume echivalentul a 40 de lingurite de zahar in fiecare zi din mancare perceputa ca fiind sanatoasa. Pentru ca rezultatele sa fie concludente, a mentinut acelasi nivel al exercitiilor fizice de dinainte si nu a mancat ciocolata, inghetata, sucuri sau alte produse similare. Cele 40 de lingurite de zahar proveneau din "dulciurile ascunse" in mancare precum iaurturi, cereale, sucuri naturale, sucuri pentru sportivi si condimente.

In doar 12 zile s-a ingrasat cu 3 kilograme. Momentul alarmant a venit dupa 18 zile cand s-a acumulat grasime pe ficat. Pana la sfarsitul experimentului ce a tinut 60 de zile avea 8.5 kilograme in plus, a dezvoltat 2 tipuri preliminare de diabet si risc de boli de inima, avea 10 centimetri de grasime in plus in talie si un impact puternic asupra starii sale psihice si asupra functiilor cognitive.

Filmul si cartea despre experiment au fost lansate in Australia si au avut parte de un raspuns incredibil. Pe 27 iulie, "The Sugar Film" va fi lansat si pe DVD.