Epava intra in uitare pentru urmatoarele doua milenii, pana cand este descoperita ... din nou. In primavara anului 1900, capitanul grec Dimitrios Kontos, care conducea o echipa de scufundatori, isi opreste nava pe costele insulei Antikythera, asteptand sa treaca furtuna si sa culeaga apoi bureti de mare de pe fundul apelor. Insa, in loc sa apara la suprafata cu bureti de mare, un scufundator pe nume Ilias Stadiatis apare cu bratul unei statui din bronz, povestind ca acolo jos se afla mult mai multe relicve istorice.

Acum, dupa mai bine de 100 de ani de la aceasta importanta descoperie, cercetatorii inca studiaza ramasitele epavei din Antikythera, ca sa gaseasca si alte secrete ale istoriei antice. Multi ani, cercetarile au fost impiedicate de faptul ca locul in care se aflau ramasitele era prea adanc, iar tehnologia nu putea sa faca fata. Azi insa, totul s-a schimbat. Daca, pe vremuri, oamenii de stiinta foloseau costume extrem de grele, ajutati de masti de oxigen foarte mari, acum ei sunt imbracati cu ceva care este supranumit "exoc-costumul" lui Iron Man. A fost construit de o companie canadiana de cercetare, iar scufundatorii care folosesc acest costum descriu experienta ca si cum ar "purta un submarin", care le "extinde puterile", scrie Washington Post.

 

Printre noile descoperiri care s-au facut cu acest nou costum de cercetare se afla o sulita de bronz de dimensiuni gigantice (care probabil a facut parte dintr-o statuie), precum si diferite obiecte de ceramica si metal, care probabil ca faceau parte din constructia corabiei.

Antikythera

Aceste noi descoperiri arata ce potential are locul in care au fost gasite, in conditiile in care sulita, de exemplu, nu are legatura cu epava. "Nu stim ce se afla acolo, probabil ca sunt multe opere de arta sau parti ale corabiei, insa trebuie sa mai sapam , ca sa aflam. A fost un muzeu plutitor, care cara lucrari din mai multe perioade; o statuie de bronz dateaza din anul 340 I.C, alta din anul 240 I.C., desi mecanismul din Antikythera a fost construit mult mai tarziu." - a declarat Angeliki Simossi, directorul Departamentului grecesc de antichitati subacvatice.

"Mecanismul din Antikythera" la care a facut referire oficialul grec este considerat “o minune a tehnologiei antice” si a fost gasit in anul 1900 sau 1901. Inscriptiile bizare de pe el nu au putut fi descifrate timp de o suta de ani. In final, istoricii au aflat ce este si la ce folosea: era un mecanism asemanator unui ceas, dar care calcula pozitiile astrelor. Era folosit pentru a prezice eclipsele, dar si pentru programarea unor evenimente importante, cum ar fi Jocurile Olimpice.

Antikythera

Este o descoperire extraordinara, care ne arata cat de avansata era civilizatia vechilor greci. De la crearea acestui aparat si pana la inventarea ceasurilor medievale, nimic asemanator nu a mai fost realizat.

Antikythera

Senior-arheologul Brendan Foley de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Massachuttes este de parere ca aceata corabie unde au fost descoperite atatea lucruri valoroase "este Titanicul lumii antice". Epava este cu mult mai mare decat s-a crezut la inceput, fiind imprastiata pe o suprafata de cel putin 300 de metri pe fundul apelor. "Acest lucru, impreuna cu marimea ancorei si bucatile de lemn din coca navei, arata ca respectiva corabie din Antikythera este mult mai mare decat s-a banuit, ajungand probabil la 50 de metri lungime.", a mai declarat Foley.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta nava maritima transporta in Italia comorile cucerite de romani de la greci, insa s-a scufundat, ingropand in ape aceste artefacte extrem de importante...pana azi.