In realitate, painea abunda in E-uri, lucru constatatsi de Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Reprezentantii ANPC spun ca producatorii de produse de panificatie recurg la introducerea aditivilor alimentari in reteta painii pentru a-i da acesteia un aspectsi gust diferit fata de painea obtinuta in casa.

Painea contine pana la 34 de aditivi alimentari

Chiar daca painea este alimentul de baza al romanilor, medicii nutritionisti ne recomanda sa o mancam cu moderatie, deoarece din cauza aditivilor alimentari riscam sa avem probleme cu rinichiisi chiar sa ne imbolnavim de cancer.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, este de parere ca piata romaneasca de panificatie este invadata de E-uri pentru ca legea permite acest lucru, chiar daca o parte dintre acesti aditivi alimentari ne pun sanatatea in pericol.

"Un astfel de exemplu este bromatul de potasiu - E 924 - care duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat", a declarat, pentru gandul.info, medicul nutritionist.

Cisteina, glutationulsi sulfatul de sodiu sunt alte E-uri care se gasesc in alimentul de baza al romanilor. "Sulfatul de sodiu - E 514 - afecteaza vezica biliara, lactatul de calciu - E 327 - prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemiesi insuficienta renala, acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260si cancerigenul acid citric E 330. In total, intr-o paine regasim pana la 34 de E -uri", mai spune medicul Mencinicopschi.

Nutritionistii spun ca pe piata romaneasca nu exista vreun sortiment de paine care sa nu contina E-uri, astfel ca pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialistii ne recomanda sa citim cu atentie eticheta.

"Calitateasi traditionalitatea painii depindsi de tehnologia de fabricatie. Ca urmare a deprecierii calitatilor de panificatie ale graului, in ultima vreme se utilizeaza, pentru fabricarea painii, din ce in ce mai mult amelioratori de panificatie, fapt ce ne afecteaza sanatatea", indica prof. dr. Mencinicopschi.