Multi iubitori de animale se intreaba ce simt cainii sau pisicile lor pentru ei, dar nimeni nu a reusit pana acum sa vada cum se desfasoara un proces de gandire la caine, scrie Daily Mail.
Cercetatorii de la Universitatea Emory din Atlanta au efectuat insa un experiment cu totul inedit.
Ei au reusit sa dreseze doi caini sa intre in aparatul cu ajutorul caruia se obtin imaginile cu rezonanta magnetica (RMN-urile), pentru a le studia reactiile creierului atunci cand acestia primesc anumite semnale.
"Speram ca asta sa deschida o noua etapa in comunicarea inter-specii. Vrem sa intelegem relatia dintre oameni si animalele lor de companie, din perspectiva acestora din urma. A fost uimitor sa putem vedea primele imagini cu creierul unui caine perfect constient.
Din cate stim noi, nimeni nu a mai reusit sa faca asta pana acum", a declarat Gregory S. Berns, profesor de psihiatrie, psihologie si economie la Universitatea Emory din Atlanta.
In acest experiment au fost implicati doi caini: Callie, de doi ani, care a fost adoptat de Berns atunci cand avea noua luni, si un Border Collie de trei ani, dresat de Melissa Cate.
Animalele au fost antrenate timp de cateva luni sa intre in aparatul RMN si sa ramana complet nemiscate cat timp li se cerceteaza activitatea cerebrala. Cercetatorii au incercat sa decodifice procesele mentale ale cainilor observand care parti ale creierelor lor sunt activate de anumiti stimuli.
Ei spera sa obtina raspunsuri la intrebari precum: "Au cainii empatie?", "Stiu cand stapanii lor sunt tristi sau fericiti?", "Cat din limbajul oamenilor inteleg ei?".
In prima parte a experimentului, cainii au fost dresati sa raspunda la doua semne facute cu mana: unul indica primirea unei recompense, iar celalalt indica lipsa unei recompense.
"Rezultatele indica faptul ca animalele sunt foarte atente la semnele facute de stapanii lor. Nu este clar insa ce emotii au cainii. Creierul cainelui reprezinta o cale de a afla cum au colaborat de-a lungul timpul oamenii si cainii. Este posibil chiar ca evolutia oamenilor sa fi fost influentata si de caini. Oamenii care au adus caini in casele lor au avut cu siguranta avantaje", a declarat Gregory S. Berns.