Rezultatele studiului sugerează că o oră pe săptămână (o sesiune fără oprire sau trei sesiuni a câte 20 de minute) de exerciţii cu gantere de mică greutate este de ajuns pentru a elimina durerile de umeri şi de gât, creşterea forţei fizice putând îmbunătăţi viaţa a milioane de persoane care îşi petrec orele de muncă la birou, informează Daily Mail.

În cadrul studiului, 447 de oameni care muncesc într-un birou, cu sau fără dureri de gât, au fost împărţiţi aleatoriu în grupe diferite, unele pentru antrenament, altele de control fără antrenament, timp de 20 de săptămâni. Printre cei care au luat parte la experiment s-au aflat 256 de "cazuri de durere", a comunicat Jurnalul Britanic de Medicină Sportivă.

Grupele de antrenament au primit sarcina de a face exerciţii cu gantere fie timp de o oră pe săptămână, fie trei sesiuni a câte 20 de minute sau nouă sesiuni a câte şapte minute. Greutatea ganterelor a fost crescută progresiv, începând de la aproximativ 360 de grame până la valoarea maximă de 600 de grame.

La sfârşitul celor 20 de săptămâni, voluntarii au fost întrebaţi despre durerile de gât şi de umeri şi despre lejeritatea de mişcare a braţelor, a umerilor şi a mâinilor la muncă.

În medie, s-a constatat o reducere de 47 la sută a durerii printre cei care au făcut exerciţii pentru o oră pe săptămână şi una de 61 la sută în cazul persoanelor care au lucrat în trei sesiuni de câte 20 de minute pe săptămână. Cei cărora li s-au repartizat sesiunile cele mai scurte, de câte nouă minute, au simţit şi ei o ameliorare, deşi la un nivel mai redus.

Angajaţii ar trebui să ia în considerare exerciţiile cu gantere în timpul programului de muncă, este de părere Dr Christoffer Andersen, de la Centrul de Cercetare pentru Mediul de Muncă din Copenhaga.

De asemenea, experţii britanici au spus că astfel de antrenamente ar putea reduce rata de absentare de la locul de muncă a celor care sunt predispuşi la astfel de dureri fizice.