Potrivit unui studiu recent, oamenii având tendinţa să aprecieze un lucru după ce, anterior, mai multe persoane au admis că sunt încântate de acesta.
Potrivit theguardian.com, o echipă de cercetători a analizat mii de comentarii care aparţineau unui site de agregare similar cu Amazon şi Reddit, unde utilizatorii pot posta materiale pe care alte persoane le pot aprecia sau le pot critica.
Rezultatele cercetării, care au apărut în publicaţia Science, arată că atunci când oamenii apreciază un produs sau un articol de pe o platformă online, acesta va fi apreciat automat şi de celelalte persoane care accesează site-ul respectiv. În concluzie, rezultatele studiului sugerează că produsele sau articolele respective sunt supraapreciate.
Acest lucru este o consecinţă a "efectului de turmă" şi se manifestă prin aprecierea sau lipsa de apreciere a anumitor lucruri, din cauză că şi alte persoane procedează la fel.
Astfel, potrivit studiului, scorul general al articolelor sau produselor a crescut cu 25% atunci când acestea au primit iniţial un vot pozitiv din partea unor utilizatori.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că audienţele negative nu au fost afectate de scorul general obţinut de un produs.
"Deciziile importante şi reale sunt luate în baza acestor audienţe online, iar în fapt sistemul acesta de calcul al traficului este constituit în mare parte din opţiunile consumatorilor", a declarat Sinan Aral de la Institutul de Tehnologie Sloan Business School din Massachusetts.
La rândul său, Suw Charman-Anderson, specializată în social-media, a declarat pentru The Guardian că nu există niciun dubiu că sistemele de audienţe online nu reflectă realitatea.