"Odată cu Marcello Mastroianni şi Federico Fellini celebrăm un cinema liber şi deschis spre lume şi reamintim importanţa artistică a cinematografului italian şi european, prin intermediul uneia dintre cele mai solare personalităţi ale sale", au spus organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, într-un comunicat de presă.

Afişul sepia, creat de Lagency/Taste, a fost realizat pe baza unei fotograme din filmul "Opt şi jumătate", regizat de Federico Fellini şi proiectat la Festivalul de la Cannes în 1963.

Imaginea de pe afiş îl prezintă pe Marcello Mastroianni privind publicul pe deasupra unor ochelari de soare, în timp ce interpretează rolul lui Guido Anselmi, un regizor depresiv care evadează din lumea cinematografiei pentru a-şi găsi refugiul într-un univers imaginar.

Marcello Mastroianni

Cu trei ani înainte de acest film, Mastroianni a jucat într-un alt film-cult al lui Fellini, "La dolce vita", alături de Anita Ekberg. Actorul italian a colaborat cu Fellini şi la pelicule precum "Cetatea femeilor", "Fellini Roma" şi "Ginger şi Fred".

Pe de altă parte, Chiara Mastroianni, fiica lui Marcello Mastroianni şi a actriţei Catherine Deneuve, a declarat într-un comunicat că este "foarte mândră şi emoţionată" de faptul că Festivalul de la Cannes a ales, prin acest afiş, să îl omagieze pe tatăl său. "Mi se pare foarte frumos şi modern: o ironie blândă şi clasa detaşării. Este exact felul lui de a fi!", a adăugat Chiara Mastroianni.

Marcello Mastroianni, care a decedat în 1996 la Paris, la vârsta de 72 de ani, a colaborat cu cei mai mari regizori italieni (Dino Risi, Vittorio de Sica, Luigi Comencini, Ettore Scola), dar şi străini (Louis Malle, Theo Angelopoulos, Manoel de Oliveira şi Robert Altman).

Juriul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat de realizatoarea din Noua Zeelandă Jane Campion, singura regizoare premiată cu Palme d'Or, pentru filmul "Lecţia de pian" (1993).

Festivalul din acest an va fi deschis, pe 14 mai, de filmul "Grace de Monaco", de Olivier Dahan şi cu Nicole Kidman în rolul principal, proiectat în afara competiţiei.

Paul Newman, Joanne Woodward

În 2013, pe afişul celebrului festival au apărut actorii Paul Newman şi Joanne Woodward, iar în 2012 actriţa Marilyn Monroe.