De asemenea, dacă oamenii ar micşora perioada petrecută zilnic în faţa televizorului la două ore, şi-ar putea prelungi viaţa cu 1,4 ani, susţin aceiaşi oameni de ştiinţă în jurnalul online BMJ Open.

Dar experţii spun că aceste estimări ale cercetătorilor americani, bazate pe cinci studii separate, realizate pe grupuri diferite, nu sunt îndeajuns de exacte pentru a preveni asupra riscurilor de natură personală, informează bbc.co.uk.

Profesorul David Spiegelhalter, expert în calcularea riscurilor la Universitatea din Cambridge, a declarat: "Acesta este un studiu asupra populaţiilor şi nu spune oamenilor individual cât de mult bine le face faptul că se ridică de pe canapea".

"Pare plauzibil că, dacă tinerele generaţii ar face mai mult sport, ar putea să trăiască mai mult, în medie", a adăugat acesta. "Dar foarte puţini dintre noi petrec mai puţin de trei ore pe zi aşezaţi aşa că vorbim de o ţintă foarte optimistă", a spus el.

Adulţii sunt sfătuiţi să facă cel puţin două ore şi jumătate de exerciţii de gimnastică cu grad mediu de dificultate, cum ar fi ciclismul sau mersul pe jos, în fiecare săptămână, dar şi exerciţii cu grad mai ridicat de dificulatate, precum ridicatul de greutăţi.

Dar, apreciază omul de ştiinţă, în cazul în care subiecţii lucrează într-un birou şi stau aşezaţi ore bune, aceştia ar putea fi calificaţi drept sedentari, în ciuda exerciţiilor făcute. Tot mai multe studii arată că suntem mai puţin sănătoşi cu cât petrecem mai mult timp aşezaţi pe scaun.

Câteva studii au legat statul jos şi orele prelungite de privit la televizor cu bolile de inimă şi diabetul, dar şi cu riscul general de a muri prematur. Această legătură dintre cele două elemente nu este însă neapărat una de cauzalitate.

Studiul care a legat traiul sedentar de scăderea speranţei de viaţă a fost realizat pe un eşantion mare de subiecţi - 167.000 de persoane -, dar nu a luat în considerare stilul de viaţă al acestora.

Astfel, nu este clar câţi dintre ei au avut probleme de sănătate înainte de începerea studiului, iar datele despre orele petrecute stând pe scaun sau lungit pe canapea în faţa televizorului, furnizate de către indivizii studiaţi, se bazează strict pe memoria lor.

Doctorul Peter Katzmarzyk şi profesorul I-Min Lee, care au realizat studiul, au spus că descoperirea lor este pur teoretică. Ei consideră că însuşi faptul de a sugera că sedentarismul duce la probleme de sănătate este un semnal de alarmă în sine.

Natasha Stewart, asistentă la British Heart Foundation, a spus: "Această cercetare doar sugerează legătura cauzală între sedentarism şi scăderea speranţei de viaţă. De asemenea, datele sunt pe populaţia Statelor Unite, deci pentru o estimare pe populaţia Marii Britanii trebuie făcute studii suplimentare".

"Cu toate acestea, subliniază ceea ce ştim deja despre comportamentul sedentar - că este un factor de risc pentru inimă. Şi indicaţiile medicale din Marea Britanie chiar sugerează oamenilor să nu petreacă foarte mult timp stând jos", a adaugat Natasha Stewart.