Explicaţia şefului NASA a uimit opinia publică în ceea ce priveşte soluţiile care mai rămân la dispoziţie umanităţii în cazul unui asemenea pericol iminent.
Pericolul unei ploi de meteoriţi care s-ar putea îndrepta spre Pâmânt este unul extrem de mare, iar metodele de apărarea ale planetei sunt limitate.
În cadrul unei conferinţe de specialitate care a avut loc în Statele Unite ale Americii, Charles Bolden, şeful agenţiei spaţiale NASA, a fost solicitat să răspundă unei întrebări cu privire la ce ar putea face umanitatea în caz de un impact iminent cu un asteroird, notează publicaţia The Independent.
"Din informaţiile pe care le avem noi în acest moment, nu putem cunoaşte dacă un asteroid ameninţă populaţia Statelor Unite ale Americii, dar dacă acest asteroid vine într-adevăr, în trei săptămâni să zicem, rugaţi-vă!", a declarat în prezenţa celor prezenţi la conferinţă Charles Bolden.
John Holdren, analist pe probleme de ştiinţă în cadrul Casei Albe, a declarat că şansele ca un asteroid să ameninţe viaţa de pe Pământ sunt foarte mici. Cu toate acestea, Holdren a menţionat că urmările unei asemenea catastrofe ar fi unele demne de luat serios în seamă.
"Şansele ca Terra să fie lovită de un obiect străin care ar putea cauza distrugeri masive sunt foarte mici, dar potenţialul consecinţelor devastatoare pe care acest impac l-ar avea este atât de mare încât ar trebui să luăm foarte serios în seamă existenţa unui asemenea risc", a declarat John Holdren.
La mijlocul lunii februarie o ploaie de meteoriţi a căzut în regiuna Urali rănind peste 1000 de persoane şi cauzând pagube materiale semnificative.
Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat, la 15 februarie, pentru MEDIAFAX, că ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali este o dovadă a faptului că oamenii sunt expuşi la astfel de intrări în atmosfera terestră, dar, din fericire, atmosfera protejează Terra.