Țările europene cu mare tradiție în prepararea vinului se confruntă cu un regres al consumului, iar explicațiile sunt mai multe. Vinul e o băutură prețioasă și pretențioasă, pe care puțini o apreciază la adevărata sa valoare. Expertul britanic Robert Joseph, fost critic de vinuri care azi deține o podgorie în Franța, nu crede că vinul ar trebui să aibă un public select.

Cred că vinul este pentru aproape toată lumea. Are o plajă imensă de adresare, la fel ca mâncarea și muzica”, spune expertul, care a fost invitat la lansarea programului Deschidem vinul românesc al unui important lanț de supermarketuri din România.

În exclusivitate pentru debarbati.ro, Robert Joseph a dezvăluit părerea sa despre poziționarea vinurilor românești în Europa și câteva ponturi pentru consumatorii de vin din România.

Ce se întâmplă dacă bei vin cu cola?

„E mișto. Am cunoscut câțiva oameni bogați care au Ferrari, dar nu conduc atât de bine. Cunosc oameni care au cumpărat tablouri celebre, dar le expun cu ramele nepotrivite, și așa mai departe. Tata a fost artist. Când vindea un tablou, el se alegea cu banii, celălalt cu tabloul. Dacă eu fac vin, ceea ce e adevărat, dacă cineva vrea să-mi cumpere vinul ca să pună cuburi de gheață în el – ceea ce și eu fac uneori – n-are decât s-o facă. Cu cola, la fel. Dacă asta face vinul să aibă un gust mai bun pentru ei, e ok”, spune Robert Joseph.

Expertul, care a organizat nenumărate competiții de vin, a scris nu mai puțin de 28 de cărți despre vin și a întocmi o serie de ghiduri menite să-i educe pe oamenii care vor să știe cum să asocieze vinul cu mâncarea potrivită, spune că, în China, mulți oameni adaugă cola sau sprite în vin. 

Dar vinul cu apă minerală cum e?

„Da, de ce nu? Dumnezeu nu face vin. Dumnezeu face oțetul, Dumnezeu face stafidele. Doar omul face vin. Nu e un produs sfânt, e o băutură. Unele vinuri sunt extraordinare, spirituale. Te vor purta înapoi în timp, ca și când ai asculta Bach sau Mozart. Dar pot asculta muzică pop când sunt la sală și nu trebuie să tratez acea muzică la fel cum tratez un Mozart”, mai spune britanicul (foto dreapta sus).

Cum i se par vinurile românești

Robert Joseph cunoaște piața românească de vinuri, pe care a analizat-o temeinic în ultimii ani. Expertul a dezvăluit lucrurile pozitive și negative pe care le-a descoperit aici.

„În acești ani de organizat competiții de vin, am stat cu ochii pe ceea ce se întâmpla aici. N-a fost mereu ușor, pentru că nu multe vinuri românești au călătorit în toată lumea și unele dintre ele au fost făcute pentru piața internațională, iar acestea sunt unele dintre motivele pentru care sunt entuziasmat să fiu aici. Am oportunitatea de a gusta strugurii locali și să-i întâlnesc pe oamenii care fac aceste vinuri”, ne-a spus specialistul.

Ce se aude despre vinurile românești în afara României

„Voi fi, mai degrabă, onest decât politicos. Ar fi foarte simplu pentru mine să spun: O, fiecare britanic sau american este entuziamat de vinurile românești! Ceea ce este adevărat e că văd o mai mare deschidere spre vinurile din mai multe țări, printre care și România. Am fost în Europa de Est în 1989 și cunosc provocările pe care oamenii le-au avut. E o nouă industrie.

Probabil, România este cot la cot cu Ungaria, în fața Bulgariei și a altor țări din regiune. Ce este interesant cu România… unul dintre motivele pentru interesul actual este că am văzut o schimbare în ceea ce privește formarea opiniei, de la jurnaliști și critici – ceea ce am fost și eu – la somelieri. Iar somelierii au modul lor de a aborda vinurile, mereu în căutare de ceva nou, vorbesc mult unul cu celălalt”.

Cum răcești corect un vin

Robert Joseph are un sfat pentru cei care vor să bea un vin alb la temperatura potrivită, indicată pe etichetă. Britanicul spune că, din păcate, nu știm să răcim corect vinul, iar din acest motiv nu avem cum să-l simțim în deplinătatea lui. 

„Cel mai rău mod este să-l pui în frigider. Alt mod neadecvat de răcire e să-l pui în congelator, pentru că dacă ești ca mine îl vei uita acolo. Cel mai bun și mai simplu mod este să-l pui într-o găleată cu apă și gheață. Unul dintre lucrurile care mă surprind mereu este că restaurantele pun sticla în găleata umplută doar cu gheață. Dacă te gândești bine, sticla înconjurată de apă înghețată se răcește mult mai repede”, a mai spus Robert Joseph.

Fotografii: PRO TV

Vezi și VIDEO: